Murat Garki geliquideerd

Datum
dinsdag 9 december 2014
Adres
Uiterwaardenstraat
Plaats
Amsterdam

De man die kort voor middernacht - maar nog net op 9 december - in de Rivierenbuurt werd doodgeschoten is de 25-jarige Turk Murat Garki. Hij was een bekende van de politie. Garki liep door de Uiterwaardenstraat toen hij vanaf een scooter of vanuit een bestelwagen onder vuur werd genomen. Hij zakte voor café Riverside (op de hoek van de Rijnstraat) ineen.

Garki werd samen met zijn jeugdvriend Baris Önder - een zoon van drugsgroothandelaar Atilla Önder, die in Amsterdam enkele coffeeshops had en in Turkije aanzien geniet - verdacht van onder meer afpersing van onder anderen drugshandelaren. Baris Önder werd op 26 april 2015 eveneens geliquideerd (zie daar).

Garki en Baris Önder werden bovendien verdacht van de liquidatie in januari 2014 van Aytas Göraler, in Amsterdam-West. Het slachtoffer was oud-eigenaar van discotheek The Sand, een beruchte uitgaansgelegenheid in Westpoort die werd opgericht door Önder senior (en waar onlangs nog een liquidatie werd gepleegd). Aytas Göraler en Atilla Önder waren handelspartners.

Maar er zijn meer scenario's. In chronologische volgorde:

Op 24 december 2014 werd in Istanboel de Nederlandse Turk en drugshandelaar Ali Akgün geliquideerd, verdachte in het 'grote liquidatieproces' Passage. Kroongetuige Peter la Serpe verklaarde in dat proces dat Akgün de vader van Baris, Atilla Önder, had willen liquideren, maar dat die liquidatie niet was doorgegaan omdat het beoogde slachtoffer net uit Aerdenhout was verhuisd. Kortom: Ali en Atilla waren geen vrienden.

Inmiddels meldden Turkse media dat Akgün informant was van de Turkse politie en onder meer informatie had verstrekt over onder anderen een Iraanse drugshandelaar. Maar ook dat wordt onderzocht of er een verband is tussen de moord op Garki en die op Akgün.

Vermoedelijk gaat er overigens achter de liquidaties in Amsterdam en Istanboel nog een andere strijd schuil: die tussen Turken en Koerden.

Opvallend is verder dat de vrouw die februari 2015 in de Pieter van der Werfstraat op haar balkon werd doodgeschoten, de ex-schoonmoeder van Önder was.

Zie voor de laatste theorie de moord op Baris Önder. Het zou gaan om xtc.

Slachtoffers

NaamMurat Hüseyin Garki
Geboren1989
Overleden9 dec. 2014
 3,3
KNMI Schiphol – 09-12-2014

Labels

Bijgewerkt: 15-11-2015 12:29

Reacties (0)

Log in om te reageren