Doorgedraaide doodt dubbel

Datum
dinsdag 16 januari 2024
Adres
Bargerweg
Plaats
Weiteveen

De schoten vielen rond 8.45 uur.

Maar dát er was geschoten, was niet onmiddellijk duidelijk.

En tegen het middaguur berichtte de politie dat er niet één, maar twee dodelijke slachtoffers waren: Ineke Mussche (44) en haar Poolse echtgenoot Przemyslaw 'Sam' Czerniawski (38).

Mussche werd als eerste gevonden. Ze zat in een auto die tegen een boom was gereden. Vandaar dat de politie aanvankelijk aan een ongeluk dacht.

Vrijwel onmiddellijk hield ze in de buurt de 50-jarige Richard K. aan, boekhouder van professie en op dat moment verward.

Zijn arrestatie werd gefilmd. Vijf, zes agenten staan om hem heen en plots rennen enkele van hen ineens weg.

Vermoedelijk naar de woning van Ineke Mussche. Daar troffen ze in ieder geval haar man aan.

Ook dood. Neergeschoten, neergestoken, neergeslagen.

Pas toen bleek dat Richard K. meteen na de dubbele moord (maar nog voor zijn arrestatie) een filmpje op Facebook had geplaatst waarin hij bekende de moorden te hebben gepleegd.

'Na een jaar van treiteren hebben ze het voor elkaar.'

Zijn echtgenote zette vervolgens ook een bericht op Facebook, vanuit haar auto. Huilend en beschuldigend.

Ineke Mussche en haar man hadden exact een jaar eerder - op 16 januari 2023 dus - de ouderlijke woning van Richard K. gekocht, voor 750.000 euro.

De vrouw van Richard vertelde in die videoboodschap dat de slachtoffers hen en hun kinderen een jaar lang hadden bedreigd omdat er van alles mis zou zijn met die woning.

Verborgen gebreken.

Ze sprak ook haar vermoeden uit dat 'die Pool' haar man wel met een vuurwapen zou hebben bedreigd.

Of dat waar is, moet nog blijken.

In ieder geval kreeg Richard K. van dorpsgenoten steun. Vaak geuit in de woorden: respect voor Richard. En in de betekenis: je gezin verdedigen.

En je spullen.

Maar op 18 januari 2024 meldde de Leeuwarder Courant dat de zaak misschien toch iets anders lag: het waren Ineke Mussche en Przemyslaw Czerniawski die geweld vreesden.

En de gebreken waren inderdaad verborgen: in de badkamer zouden volgens Ineke de leidingen vol pur zijn gespoten, tegen de rioollucht.

En de paardenstal lekte, een vloer was verzakt, de stoppenkast moest worden vervangen.

Hoge kosten, dus. 100.000 euro bij elkaar.

De krant wist ook te melden dat Ineke was beschoten terwijl ze in de auto zat en dat Richard K. daarna bij haar huis had aangebeld.

En dat haar 12-jarige zoon opendeed en moest toezien hoe zijn vader werd vermoord.

'Die Pool' stierf buiten.

Weer later bleek dat Ineke en haar man een rechtszaak tegen Richard K. hadden aangespannen. Die zou in februari 2024 dienen.

Inzet: 100.000 euro schadevergoeding.

Justitie maakte vervolgens bekend dat Richard K. met verschillende wapens naar de woning van Mussche en haar man was gegaan.

K. had een wapenvergunning. Maar niet voor de vuurwapens die hij die ochtend gebruikte.

Hij was jager.

Op de Facebookpagina van zijn vrouw staat - althans stond - een foto waarop Richard K. zijn zoontje leert schieten met een vuurwapen.

Beiden hebben op die foto een vuurwapen in hun hand.

Vermoedelijk zijn dat de wapens waarvoor hij wel een vergunning had. (Of hij die gezien zijn psychische staat had mogen hebben, is een andere vraag.)

Iemand plaatste daar overigens als commentaar bij: 'Ehm....Ik ben hier helaas geen fan van. Gelukkig weet ik dat jullie er geen gekke dingen mee doen.'

Aan de andere kant: Ineke Mussche stond erom bekend dat ze tegen alles en iedereen een rechtszaak aanspande.

Tijdens de eerste regiezitting bekende Richard K., betuigde hij spijt en huilde.

In maar liefst drie talkshows die avond waren journalisten uitgenodigd om over deze zaak te praten. Ze merkten alle drie op dat K. heel zelfverzekerd de rechtszaal binnenkwam, huilde en heel zelfverzekerd de zaal weer verliet.

De zaak moet nog inhoudelijk worden behandeld.

Bijgewerkt: 09-06-2024 10:07

Reacties (0)

Log in om te reageren