Ik niet? Dan niemand

Datum
dinsdag 18 januari 2022
Adres
Lange Hilleweg
Plaats
Rotterdam

De 32-jarige Garland van der K. stapte met de twee kinderen van zijn vriendin het politiebureau binnen en bekende haar doodgestoken te hebben. 

Shella Rosa de Cruz werd werd 33. Rond 23.45 uur vonden agenten haar lichaam. Ze was in haar bovenlichaam en rond de hals gestoken.

Garland van der K. - een sigaren rokende rapper - werd ingesloten. Shella had haar relatie met hem beĆ«indigd en kennelijk kon hij dat niet accepteren.

Zoals zoveel mannen niet.

De kinderen van Shella waren 3 en 13 toen hun moeder werd doodgestoken.

Tijdens een pro forma-zitting ging het Openbaar Ministerie uit van moord, dus voorbedachte raad. Dit mede op basis van de (belastende) verklaring van de 13-jarige stiefzoon van Van der K. 

Wat de jongen precies heeft verklaard, is nog niet bekend.

Garland van der K. sprak van een 'verschrikkelijke gebeurtenis'. 

Volgens het Algemeen Dagblad zei hij: 'Dit had sowieso nooit mogen gebeuren. Ik kan het niet terugdraaien, maar heb wel spijt. Ik ben hier nog elke dag mee bezig. Aan alle nabestaanden wil ik zeggen dat het me verschrikkelijk spijt.'

Tijdens een pro forma-zitting werd duidelijk dat Van der K. het slachtoffer 63 had gestoken en 23 oppervlakkige snijwonden had toegebracht.

Maar hij kon zich slechts vier steken herinneren.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden tbs met dwangverpleging. Van der K. zou 'geen ziektebesef hebben, zijn eigen vaardigheden overschatten en niet de motivatie hebben om zich te laten behandelen'.

Ten tijde van de moord was hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Maar volgens zijn advocaat was Van der K. een keurige jongen. Maar in de wijk waar hij woonde gebeuren nu eenmaal andere dingen dan in Kralingen of Hillegersberg.

Tja.

En inderdaad: op zijn strafblad staan al veroordelingen voor openlijk geweld, berovingen en seks met een minderjarige.

Tijdens zitting zei de moeder van Shella tegen de verdachte: 'Je zei steeds dat je vrouwen niet mag slaan, maar dat je moet praten. Jij hebt haar niet geslagen, je hebt haar vermoord.'

De dochter van de verdachte heeft nachtmerries, droomt van bloed aan haar handen.

Volgens de officier van justitie 'moest en zou' Shella sterven - en eiste 12 jaar en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank veroordeelde hem tot 18 jaar. Zonder tbs, voor moord. Haar moeder had gelijk.

Bijgewerkt: 23-10-2022 11:41

Reacties (0)

Log in om te reageren