Viervoudige moord in seksclub

Datum
dinsdag 22 februari 2000
Adres
Generaal Bothastraat
Plaats
Haarlem

De wachtcommandant moet raar hebben opgekeken toen in februari 2000 een bezorgde vader de vermissing van zijn zoon meldde. Die zoon was namelijk niet 3, maar eind dertig en nog maar een paar uur zoek. Die nacht was hij nog met vrienden in de binnenstad van Haarlem gezien. 

Later die dag kwam de vader terug: de vrienden van zijn zoon waren ook spoorloos. Het laatste teken van leven was uit seksclub Esther in de Kloosterstraat hoek Generaal Bothastraat in Haarlem-Noord. 

De mannen bevonden zich inderdaad in Club Esther, maar veel leven zat er niet meer in. Alle vier waren doodgeschoten. De volgende dag kopte De Telegraaf: ‘Mysterieuze moord op vier Hell’s Angels.’

De slachtoffers waren Hells Angel Facco Nieuwenhuis, prospect (aspirant lid) Rob Takken en twee meelopers. Al in hun eerste berichten konden De Telegraaf en andere kranten melden dat de Hells Angels de viervoudige moord zouden wreken.

Die was een afrekening in het criminele milieu, schreef de pers eensluidend, van Telegraaf tot NRC Handelsblad. De directe aanleiding voor die gedachte was het feit dat enkele van de slachtoffers bekenden waren van Kris J., de IRT-informant die kort voor de moord was aangehouden en weer vrijgelaten. 

En een indirecte aanleiding was het feit dat de Hells Angels werden genoemd in het onderzoek naar de georganiseerde misdaad in Nederland (de commissie-Van Traa). Ze zouden zich bezighouden met de handel in wapens en drugs en  dienstverlening aan criminele organisaties. 

Ook zouden ze zich op de Wallen schuldig maken aan afpersing van ondernemers daar. 

Die beschuldigingen golden ook de Haarlemse Angels, wier clubhuis op loopafstand van huize Esther was gevestigd. ‘Criminaliteit vervangt motorliefde’, aldus de Volkskrant.

De eigenaar van het pand waarin Club Esther was gevestigd gaf in die krant nog een motief: De Hells Angels zouden eigenaren van seksclubs in Haarlem ‘terroriseren’ door onder bedreiging van een vuurwapen geld te eisen.

Afpersing, dus.

Club Esther. ‘Het was een huis van plezier, maar het gaf weinig vreugde voor de buurt,’ zei een omwonende. 

Exploitant van Huize Esther René S. wilde de tent opschalen naar het niveau Yab Yum. Of de buurt daar blij mee zou zijn geweest, is natuurlijk nog maar de vraag. 

Yab Yum was overigens op dat moment sinds een jaar in handen van Hennie Vittali, de zwager van toenmalig vicepresident van de Angels Harry Stoeltie. 

Maar het had allemaal weinig met georganiseerde misdaad te maken. 

Rob Takken zou volgens getuigen de aanleiding tot de schietpartij zijn geweest. Hij had bardame Josje voorgesteld seks met hem te hebben, maar daar zijn bardames niet voor en bovendien had Josje een relatie met portier Joi L., die vanwege zijn enorme bovenarmen ook wel Popeye werd genoemd. 

Takken zou met een vuurwapen hebben gedreigd, maar ook Popeye was bewapend. Hij schoot Takken door zijn oog. 

Aanwezig die avond was ook een vriend van Popeye: Martin van de Pol, bijgenaamd Polletje. 

Die nam het vuurwapen van Takken (althans verklaarde hij) en schoot daarmee op Takken en daarna op Hans van Keulen, een van de meelopers. Van Keulen zat aan de bar, wilde vluchten maar werd in zijn rug getroffen. 

Vervolgens liep Polletje in de richting van de peeskamertjes boven waarin Facco en de tweede meeloper – ‘kamper’ Kobus van de Vorstenbosch – zich met prostituees hadden afgezonderd. 

Diverse schoten klonken. 

Popeye en Polletje waren bekenden van de politie. Popeye behoorde tot de bende van de Turkse politiemoordenaar Errol Kabak en Polletje had niet heel veel eerder de nieuwe vriend van zijn ex zeventien maal met een mes gestoken. 

Popeye werd een maand na de moorden opgepakt, Polletje meldde zich uiteindelijk zelf. 

Niet onverstandig, want ook vrienden van de slachtoffers zochten hem. In Haarlem en in Amsterdam waren posters met zijn foto, volledige naam en adres opgehangen. Wie hem gezien had kon een 06-nummer bellen en 100.000 gulden verdienen. 

Op de ochtend eind maart 2000 drukte De Telegraaf een gedeelte van die poster af, de volgende dag kon de arrestatie van Polletje worden gemeld. Hij had zichzelf aangegeven. 

Dat leek hem verstandiger.

Hells Angel Rob Takken en prospect Facco waren intussen bijgezet in het familiegraf van de Angels in Haarlem-Noord. Hells Angels sterven niet, ze hergroeperen in de hel.

Facco (zie foto) was postuum tot full member gepromoveerd, iets was Sam Klepper - datzelfde jaar vermoord - ook ten deel viel.

Het Openbaar Ministerie ging in de rechtszaak tegen Popeye en Polletje in november 2000 uit van moord, van voorbedachte raad. Als tegenzet in de poging van de Hells Angels de eigenaar van de club af te persen.

Niet betalen, maar schieten.

Het eiste 20 jaar en tbs tegen Popeye. Deskundigen hadden hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar geoordeeld. 

Polletje hoorde levenslang tegen zich eisen. Hij werd volledig toerekeningsvatbaar geoordeeld.

Popeye kreeg 10 jaar en tbs, Polletje levenslang.

Beiden gingen in hoger beroep. Popeye kreeg nu 15 jaar en tbs, Polletje 15 jaar zonder tbs. In tegenstelling tot de rechtbank zag het gerechtshof geen bewijs voor moord, voor voorbedachte raad.

De schietpartij werd dus definitief een spontane ruzie.

Eigenaar René S. van Club Esther werd ook veroordeeld, alleen niet voor zijn rol in de viervoudige moord maar in een andere zaak: ontvoering de dood ten gevolge hebbend. 

Een man was uit een rijdende auto gevallen waarin hij ook zat.

Polletje schatte tijdens het hoger beroep zijn kansen op levensbehoud na vrijlating gering in. ‘Natuurlijk wordt ik weggeschoten als ik vrijkom.’ 

Een opmerking die de politie vermoedelijk ook ten ore was gekomen. In 2010 was Polletje amper vrij toen hij in de Rivierenbuurt in Amsterdam door haar werd klemgereden. Achter zijn broeksband zat een vuurwapen. 

Terug naar de gevangenis.

In 2012 was Polletje weer vrij en stond hij in Badhoevedorp naast Remco Hillegers. Toen liep het nog goed af. 

Maar in 2021 kon achternaam van Martin van de P. dan toch voluit werden geschreven. Toen hij zelf werd vermoord... De vraag is alleen of dat nog wraak van de Hells Angels was.

 0
KNMI IJmuiden – 22-02-2000

Bijgewerkt: 10-03-2021 17:33

Reacties (0)

Log in om te reageren