De schoten vielen om 14.10 uur, het slachtoffer - de 56-jarige Martin van de Pol - was op slag dood.
Volgens getuigen wachtte een getinte man van 1 m 80 tot 1 m 90 en gekleed in een zwarte jas (mogelijk een parka van het merk Krakatau), donkere schoenen en donkere broek Van de Pol op.
Omstanders verklaarden dat het slachtoffer in zijn hoofd werd getroffen.
Voor de ogen van zijn 7-jarige dochter.
In een uitzending van Opsporing Verzocht van 9 maart 2021 werd duidelijk dat de schutter - althans iemand die op hem leek - een dag eerder Van de Pol had opgewacht bij de school van zijn dochter, vlakbij.
Maar die werd toen door een ander afgehaald.
Dit is de schutter:
Het leven van Van de Pol (23 augustus 1964 te Amsterdam) - bijgenaamd Polletje - werd getekend door geweld. Vaak door hemzelf uitgeoefend.
In 1988 haalde hij voor het eerst de krant nadat hij (net 24 geworden) in Enschede bij de wedstrijd FC Twente-Ajax een suppoost van de gastheer met een bierfles op zijn hoofd had geslagen.
Het slachtoffer liep een bloedende wonde op.
Ook trapte hij die dag een politieagent tegen zijn hoofd. Dit slachtoffer liep een hersenschudding op.
Van de Pol wist in de menigte te ontkomen, maar werd op station Diemen herkend. Toch ontsnapte hij: via het wc-raampje.
Maar agenten herkenden hem toen hij op de Dam liep.
Twente won met 2-1.
Van de Pol - hij was de zoon van Ajax-doelman Ad van de Pol (1926-2006) - kreeg in 2000 landelijk bekendheid toen hij in seksclub Esther in Haarlem vier mensen doodschoot.
Twee van de slachtoffers waren lid van de Hells Angels (een volwaardig lid en een aspirant lid), reden voor die vereniging een opsporingsbevel in en rond Amsterdam aan te plakken (zie foto, maar dan zonder balkje):
Er stond een 06-nummer bij van iemand die gebeld kon worden als Van de Pol was gesignaleerd. En dat was geen nummer van de politie...
Van de Pol bleef uit handen van de Hells Angels, maar niet uit handen van de politie. Hij kreeg levenslang en in hoger beroep 15 jaar.
Nadat hij was vrijgelaten, bewandelde Van de Pol bepaald niet het rechte pad. Op 23 november 2012 was hij erbij toen in Badhoevedorp de crimineel Remco Hillegers werd doodgeschoten.
In de buurt werd Van de Pol niet Polletje genoemd maar Boeroe, de benaming van Surinamers voor Nederlandse boeren die in voorbije eeuwen naar de kolonie Suriname gingen om daar het land te bebouwen.
Het was min of meer een scheldwoord.
Van voorvaderen van Van de Pol is niet bekend of die naar Suriname zijn gegaan, wel is van Van de Pol zelf bekend dat hij eind jaren tachtig met een Surinaamse vrouw trouwde. Mogelijk werd hij daarom Boeroe genoemd.
De laatste jaren ging het niet best met Van de Pol. Hij was dakloos en had kanker.