Dode bij woningoverval. Dacht men...

Datum
dinsdag 29 december 2020
Adres
Hofdijklaan 61s-33
Plaats
Oud Ade

Agenten kregen rond 5.50 uur de melding van een woningoverval en troffen binnen het stoffelijk overschot van de 66-jarige bewoner Mimoun Bergoual aan.

De echtgenote van het slachtoffer was de woning ontvlucht; een vriendin ving haar op. Aan haar vertelde deze Latifa T. dat vier mannen de woning waren binnengedrongen; ze dacht dat ze iemand had zien neervallen.

Haar echtgenoot dus. 

De doodsoorzaak bleef lang onbekend, maar geruchten in de Marokkaanse gemeenschap wilden al snel dat Bergoual werd doodgeschoten.

Volgens buren op Omroep West woonde Bergoual er nog maar kort. Hij vastgoedondernemer en had een paar jaar geleden supermarkt Tanger op het Kooiplein in Leiden geopend. 

Maar de zaak liep niet goed en in 2020 had Bergoual de deuren weer gesloten. 

In maart 2021 werden drie mannen uit Frankrijk aangehouden: Zakaria C. (23), Youssef C. (31) en Stevens S. (48) 

En een 38-jarige vrouw uit Leiden. 

Inderdaad, de echtgenote van het slachtoffer. Ze bleek een relatie te hebben met een van de andere verdachten, Zakaria C.

Niks woningoverval dus.

Stevens S. werd weer snel vrijgelaten, maar blijft verdachte.

Een probleem voor justitie is het tijdstip van overlijden. 

Men ging ervan uit dat de moord op of omstreeks 1.30 uur werd gepleegd. En dat paste precies, want uit camerabeelden boven snelwegen bleek dat de verdachten enige tijd daarvoor vanuit Frankrijk waren komen aanrijden.

Op tijd om de moord te plegen.

Maar uit forensisch onderzoek bleek uiteindelijk dat de moord 'enkele uren later' dan 1.30 uur was gepleegd - en toen waren de verdachten alweer op weg naar Frankrijk.

Ook dat bleek uit camerabeelden.

Dus wil justitie nu nieuw onderzoek. Of de moord niet toch een paar uur eerder is gepleegd...

En jawel, in maart 2022 werd duidelijk dat nieuw onderzoek uitwees dat het slachtoffer tussen 21.30 uur 28 december en 3.00 uur 29 december werd vermoord.

En onder zijn nagels was dna van Youssef C. gevonden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak zal pas eind 2022 zijn en liefst vijf dagen duren - want het OM heeft wel wat uit te leggen. Of het NFI. 

De Hofwijklaan is een parallelweg van de N446 rechts van Leiden.

 3,6
KNMI Schiphol – 29-12-2020

Labels

Bijgewerkt: 21-03-2022 08:48

Reacties (0)

Log in om te reageren