De schoten vielen om 19.25 uur.
De 32-jarige Joey Affriat had zijn zwarte BMW uit de 1-serie net het terrein van 'gezinscamping' De Horrebieter opgereden toen er werd geschoten.
Affriat werd dodelijk getroffen.
Het slachtoffer woonde permanent in een van de chalets op de camping, met vrouw en kind. Onduidelijk is waar die op het moment van de schietpartij waren.
Andere bewoners meldden journalisten dat er onguur volk bij het slachtoffer op bezoek kwam.
En weer andere dat het slachtoffer er zelf niet louche uitzag en altijd vriendelijk groette. Maar dat drugs ook in Drenthe in opmars waren.
Twee dagen later hield de politie in Leeuwarden een 36-jarige man uit Leiden aan, Abderrehim B. uit Leiden. Hij had zich vrijwillig met zijn advocaat gemeld.
B. en het slachtoffer kenden elkaar uit het criminele milieu.
Tegenover Omroep West verklaarde de advocaat van B. dat haar cliƫnt uit zelfverdediging had geschoten.
En dat het moordwapen van het slachtoffer was. Die had er in de auto mee zitten spelen en toen was B. bang geworden.
Maar ze wilde niet vertellen wat de verdachte die avond op de camping te zoeken had.
Tijdens de zitting bleek dat de aanleiding tot de moord volgens het OM was gelegen in drie goudstaafjes, een Rolex-horloge en 20.000 euro aan contant geld.
Dat wil zeggen: het slachtoffer had dit kapitaal aan de verdachte gegeven als nalatenschap voor zijn toen 4-jarige dochter in het geval hem iets zou overkomen.
In de onderwereld.
Op enig moment wilde het slachtoffer het geld, de Rolex en die goudstaafjes terug, maar het geld was al uitgegeven. De verdachte had er schulden mee betaald.
Maar hij stuurde wel een foto van de Rolex en de goudstaafjes.
Op die fatale dag haalde Affriat hem op en samen reden ze naar de camping. Daar zou de overdracht plaatsvinden. Van de Rolex, de goudstaafjes en het geld.
In plaats daarvan schoot B. op het slachtoffer, terwijl ze nog reden - althans volgens het OM.
Dat niet geloofde dat Affriat met het vuurwapen had gespeeld, dat B. bang was geworden en het wapen van Affriat had afgepakt.
En 13 jaar en tbs.
Het werd 10 jaar, zonder tbs. Volgens het hof had B. zijn slachtoffer niet in koelen bloede vermoord, zoals de rechtbank had aangenomen.
Dat laatste werd mogelijk ingegeven door het feit dat B. in 2008 de 54-jarige Miente Boomsma bij een inbraak in diens woning te Schoorl met elf messteken had gedood.
Een recidivist, dus.
De rechtbank veroordeelde B. tot 15 jaar, maar zonder tbs. Want volledig toerekeningsvatbaar. Vandaar die 2 jaar extra.
In hoger beroep eiste het OM in april 2023 opnieuw 13 jaar en tbs.