Vissers zagen rond 9.00 uur een man drijven onder een steiger bij de Bergsediepsluis en waarschuwden de politie.
Die dacht aanvankelijk te maken te hebben met de 50-jarige Orlando Jaimes uit Venezuela omdat het slachtoffer zich ooit had geïdentificeerd met een paspoort op de naam Orlando Jaimes, afkomstig uit Venezuela.
Bij die gelegenheid werden zijn vingerafdrukken in 'een dossier' opgenomen. Welk dossier is nog niet bekendgemaakt, we nemen aan een politiedossier.
Maar dat paspoort bleek dus vervalst. Het had ooit toebehoord aan een Orlando Jaimes die van 2005 tot 2009 in België had gewoond en daar in 2009 was overleden.
Hoe het slachtoffer aan diens paspoort was gekomen, is onduidelijk. Maar dat moet in 2005 zijn geweest, en dat jaar plakte hij er een foto van zichzelf op.
De foto boven.
Nog tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht waarin die foto werd getoond, belde een inwoner van Sint Willebrord in Brabant de politie.
Deze John Heijen (62) had het slachtoffer herkend als Paco, de man die zeven maanden bij hem had gelogeerd maar de laatste vijf weken spoorloos was.
Opvallend: Heijen was zelf een bekende in het criminele milieu. Hij werd diverse malen veroordeeld, onlangs nog tot 8 jaar voor. In die zaak mocht hij het hoger beroep thuis afwachten.
Voor de moord op Paco werd niet aangehouden. Wel werd zijn woning doorzocht. De politie nam enkele spullen van Paco in beslag.
Volgens Heijnen wilde Paco in Nederland een bedrijfje beginnen en zijn familie laten overkomen.
Paco kwam overigens uit Colombia en niet uit Venezuela. En werd geen 50, maar 49. En heette ook geen Paco, maar Jose Francisco Velasquez Castillo.
Paco was zijn bijnaam.
Duidelijk is dat hij ernstig werd mishandeld, onder meer in zijn gezicht.
De vraag is natuurlijk: waarom logeerde Paco bij een veroordeelde drugshandelaar?
In januari 2021 werd duidelijk dat John Heijnen opnieuw werd verdacht van drugshandel - en dus verscheen hij in de kranten weer ouderwets als John H.
Ook werd duidelijk dat in de woning van H. een telefoon was gevonden die - althans volgens het Openbaar Ministerie - door H. werd gebruikt.
Uit de berichten - waarvan de opsteller dacht dat de politie ze niet kon lezen - komt Paco voor, en die berichten gaan over allerlei criminele handelingen.
Maar H. ontkende dat die telefoon van hem was; hij had een iPhone. En stelde dat Paco de gebruiker was.
Alleen sprak en schreef Paco geen woord Nederlands. En de berichten op die telefoon waren in het Nederlands.
Maar wat zegt dat? Het zal dat H, in drugs handelde, en misschien wel met Paco. Die berichten geven echter nog geen antwoord op de vraag door wie Paco werd vermoord.