Vrouw overleden, zoon aangehouden

Datum
vrijdag 11 september 2020
Adres
Korte Heegde
Plaats
Heerde

De politie vond het lichaam van de 66-jarige Betsie Brasjen kort voor middernacht en hield haar zoon Jacob B. (45) aan. 

Volgens omwonenden hadden ze vaker ruzie. De Stentor een man sprak die nog maar een week in de buurt woonde, in een woning waarvan de tuin zo ongeveer grenst aan die van het moordpand.

Hij had in die ene week twee, drie 'heel lange en grove scheldpartijen' gehoord én gehoord dat de zoon drugs gebruikte - zeer tegen de wens van slachtoffer. 'Die zoon dreigde haar van alles aan te doen.'

De buurman wilde de wijkagent bellen, maar...

De politie wil nog niet vertellen of ze ooit aan de deur is geweest. Tot we op die vraag antwoord hebben blijft de vraag wat de buurt gedaan heeft om de kleine en tengere vrouw wier man in januari was overleden, te helpen.

Behalve aan drugs deed de zoon ook aan bodybuilding.

Op het strafblad van B. staat een veroordeling voor brandstichting. In een ander geval van brandstichting (in zijn woning) werd hij vrijgesproken.

Het ging mis toen hij zonder werk kwam te zitten, afgleed en weer bij zijn moeder introk.

De politie voelde zich vijf dagen na de moord gedwongen een tweet te doen uitgaan waarin (journalisten) werd verzocht geen vragen meer te stellen. Eerst wil de politie het onderzoek afronden - en dat gaat nog maanden duren.

Een onderzoek waarin de verdachte een thuiswonend kind is lijkt dan wel een kat in 't bakkie, maar kost evenveel tijd als andere moordonderzoeken. Zo niet méér tijd, omdat de aanwezigheid van de verdachte in het moordpand nu eenmaal verklaarbaar is en veel sporen dus niets zeggen. 

Tijdens de rechtszaak bleek dat andere kinderen van de vrouw enkele uren nadat ze was gestorven al aan de deur hadden gestaan omdat ze ongerust waren, maar door Jacob - die zich Maikel noemde - werden afgepoeierd, 

De verdachte beweerde dat hij wel ruzie met zijn moeder had gehad, maar dat hij daarna naar bed was gegaan.

De volgende dag had hij het lijk in de hoek van de woonkamer niet opgemerkt.

Maar de bewijzen waren tamelijk overtuigend: schoensporen in het bloed op de grond die pasten bij zijn schoenen, zijn dna op de handdoeken waarin het lijk van zijn moeder was gewikkeld.

Zijn verweer: iemand moet 's nachts de woning zijn binnengedrongen. 'Het vreet aan me dat ik mijn moeder niet heb kunnen beschermen.'

Maar misschien had hij die plas bloed ook niet gezien. Zou kunnen.

En dat zijn dna op handdoeken werd aangetroffen, dat zegt inderdaad niets. Misschien deed hij de was wel.

Zoals zijn advocaat het formuleerde: waarom is niet uitgezocht of er dure spullen uit de woning zijn verdwenen...

Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank veroordeelde Jacob tot 9 jaar en tbs. Ze zag geen reden aan te nemen dat een onbekende 's nachts de woning was binnengedrongen. Al het bewijs wees naar hem.

 13,4
KNMI Heino – 11-09-2020

Labels

Bijgewerkt: 02-08-2021 14:28

Reacties (0)

Log in om te reageren