Lichaamsdelen in speciekuip

Datum
zondag 2 juni 2019
Adres
Schelde-Rijnverbinding
Plaats
Nieuw-Vossemeer

De kuip werd op 23 januari gevonden, en een paar dagen later maakte de politie bekend dat ze resten van de 56-jarige Belg Johan van der Heyden bevatte, die sinds zondag 2 juni niet meer was gezien.

Die dag reed hij met zijn bestelbus - Van der Heyden was loodgieter - van zijn woonplaats Lint (regio Antwerpen) naar Nederland, mogelijk naar het Brabantse Steenbergen.

Op een woonwagenkamp daar zocht de politie in ieder geval kort na zijn verdwijning naar sporen van de man. Verschillende personen werden aangehouden, onder wie twee vrouwen van 39 en 18. Inderdaad: moeder en dochter.

Maar (het lichaam van) Van der Heyden werd toen niet gevonden.

Later werden nog een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw alsmede twee minderjarige zonen van haar aangehouden. 

Maar Van der Heyden bleef zoek.

Daarna kwamen de verhalen: Van der Heyden zou zijn vermoord, in stukken gehakt en verbrand. 

En die verhalen kunnen wel eens waar zijn: een bewoner van het woonwagenkamp verklaarde dat het naar gebakken spek had geroken.

Belangrijkste verdachten zijn Wanda van R., haar vriend Nicky S. en de bovengenoemde moeder en dochter. De laatste twee werden weer vrijgelaten nadat de dochter een belastende verklaring had afgelegd.

Ook de twee zoons van Wanda van R. hebben belastend verklaard.

Vermoedelijk werd Van der Heyden vermoord uit geldelijk gewin, maar dat staat nog niet vast.

In maart 2020 werd bekend dat in een water in Steenbergen een kettingzaag was gevonden. Onderzocht wordt nog of die bij het in stukken zagen van het lichaam gebruikt is.

Wanda en Nicky blijven nog negentig dagen in hechtenis, oordeelde de rechtbank op 15 april 2020. 

Begin juni 2020 mochten de advocaten van de verschillende verdachten in BN de Stem klagen dat er een hoop werd gelogen in deze zaak - uiteraard met name door anderen dan hun eigen cliĆ«nt.

Zo stelde de advocaat van Nicky S. dat de zoons van Wanda van R. hadden verklaard dat ze Nicky S. in de weer hadden gezien met een bebloede kettingzaag en dat hij ze had gedwongen de asresten uit de 'oven' te scheppen waarin S. het lichaam van het slachtoffer had verbrand.

Maar volgens de advocaat van S. zeiden ze dat alleen om hun moeder uit de wind te houden. 

Op ondergeschikte punten bekennen de verdachten weer wel. Zo zou Nicky S. geholpen hebben de restanten van het lichaam van het slachtoffer te dumpen.

En de advocaat van Wanda van R. gaf namens haar toe dat ze de daders onderdak had gegeven.

Naar elkaar wijzen kan een heel effectieve strategie zijn. 

In juni 2020 maakte de politie twee nieuwe arrestatie bekend: een 42-jarige vrouw en een 23-jarige man. De man wordt verdacht van diefstal met geweld, afpersing, opzettelijke vrijheidsberoving en gijzeling.

Er zitten nu vijf verdachten vast.

 22
KNMI Woensdrecht – 02-06-2019

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 17:30

Reacties (0)

Log in om te reageren