Wraak voor een hete douche

Datum
zondag 4 augustus 2019
Adres
Van Diesenstraat
Plaats
Den Haag

De 62-jarige vrouw werd zondagmiddag gevonden, maar vermoedelijk was ze zaterdagavond al vermoord. 

Althans, toen hoorden buren een luide knal. Ook sneuvelde er een ruit. 

De 31-jarige zoon van de vrouw, Joshua de K., werd ter plaatse aangehouden. Hij was een beetje vreemd, aldus diezelfde buren, maakte een verwarde indruk. Als je hem tegenkwam vroeg hij altijd om een sigaretje.

In De Telegraaf werd het slachtoffer omschreven als 'een klein chique vrouwtje. Heel lief. Zij leidde een teruggetrokken leven, maar de laatste maanden kreeg ze met enige regelmaat bezoek van een oudere, Indische man.

Aldus De Telegraaf.

Maar die oudere, Indische man bleek dus niet de dader. Dat was haar zoon Joshua. Ze kregen ruzie over het roken van wiet. Dat mocht van haar niet binnenshuis.

Het zal slechts de directe aanleiding zijn geweest, want tijdens een pro forma-zitting verklaarde de zoon dat hij haar al heel zijn leven haatte. In ieder geval sinds ze hem als kind voor straf onder een hete douche had gezet.

En zij sloeg hem met een riem. Op haar bevel moest hij ook zijn vader met een mes bewerken.

Aldus familieleden van Joshua. Die erbij vertelden: als zij sloeg leek ze in trance, ging ze door tot ze zelf moe werd.

Tijdens een pro forma-zitting in april 2020 bleek dat De K. naar het oordeel van deskundigen (ten tijde van de moord) sterk verminderd toerekeningsvatbaar was en tbs met dwangverpleging zou moeten krijgen.

En tijdens een derde zei Joshua dat zijn moeder hem had aangevallen met een mes en het dus zelfverdediging was.

Dat Joshua in zijn jeugd was mishandeld, werd overigens bevestigd door een van de andere kinderen van de vrouw. En een broer van Joshua zei over hem: 'In de aard is hij een goed mens.'

Deskundigen adviseerden tbs, maar volgens de advocaat van de verdachte is het onderzoek waar dat advies op gebaseerd is onzorgvuldig uitgevoerd. 

De rechtbank veroordeelde hem tot 3 jaar en tbs. Joshua van K. werd verminderd toerekeningsvatbaar geoordeeld. Maar van noodweer was volgens de rechtbank ook weer geen sprake.

 20,3
KNMI Rotterdam – 04-08-2019

Labels

Bijgewerkt: 21-03-2022 09:00

Reacties (0)

Log in om te reageren