Ahmad P. stak 26 keer - maar waarom?

Datum
zondag 13 januari 2019
Adres
Van Reigersbergerstraat
Plaats
Amsterdam

De steekpartij vond plaats om 19.15 uur. De 29-jarige Roderick Leta - geboren in Buitenveldert, in april zou hij 30 zijn geworden - werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed nog diezelfde avond. 

Sectie wees later uit dat hij 26 keer werd gestoken.

Op 16 januari werd de 20-jarige Afghaan Ahmad P. aangehouden, een vriend van Leta. 

P. was eerst slechts getuige. Leta had namelijk vlak voor hun dood contact met hem gehad via WhatsApp, zo bleek uit de telefoon van Leta.

Maar P. ontkende dat contact. En dus werd hij verdachte. 

Zeker toen hij een snee in zijn rechter handpalm had die paste bij de snee in een rechter handschoen die op de plaats delict was gevonden en waar zijn dna op zat. 

Zijn dna zat ook op een koksmes dat bij de pd was gevonden. En bij hem thuis vond de politie een foedraal dat bij het mes paste.

Daar vond de politie verder schoenen met bloed van het slachtoffer en een profiel dat overeenkwam met een profiel dat op de pd was gevonden.

De aanleiding tot de steekpartij is nog onduidelijk, en misschien blijft die wel onduidelijk. Want P. blijft zwijgen. Maar vermoedelijk roof.

P. weigerde medewerking aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Het OM eiste daarop een gevangenisstraf van 18 jaar. 

De rechtbank veroordeelde P. tot 14 jaar. Geen moord, maar doodslag.

Roderick Leta werkte bij de Stadsreiniging, had geen strafblad, was geen bekende van de politie en hield zich voor zover bekend ook niet met criminele activiteiten bezig. 

Een tasje dat hij bij zich had, is nooit teruggevonden. 

Een steen ter nagedachtenis van het slachtoffer geplaatst door collega's bij de Stadsreiniging, verdween al twee keer. De eerste keer werd het teruggevonden in de naastgelegen Kostverlorenvaart.

In hoger beroep eiste het OM 16 jaar. Een 'stevige eis' noemde Het Parool die. Waarom is niet helemaal duidelijk: de eis is in ieder geval 2 jaar lager dan de eis in eerste aanleg.

Uitspraak februari 2021.

 8,9
KNMI Schiphol – 13-01-2019

Labels

Bijgewerkt: 06-02-2021 10:20

Reacties (0)

Log in om te reageren