John F. trekt hoger beroep in. Het OM niet...

Datum
maandag 10 augustus 2015
Adres
Kasteellaan
Plaats
Waalwijk

Zijn advocaat mr Jan-Hein Kuijpers was nog zo stellig, in oktober 2016: John F. gaat in hoger beroep.

Niet, dus - zo meldde pzc.nl.

Maar het Openbaar Ministerie had ook hoger beroep ingesteld en zette dat wel door. En zie: John F. kreeg 2 jaar extra.

F. schoot op 10 augustus 2015 zijn ex-vriendin Linda van der Giesen (28) dood op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis, waar zij werkte. 

Op het moment dat de politie wist wie het slachtoffer was, wist ze ook wie de dader was. Van der Giesen was doodsbang voor hem. Ze had vijf cd-roms vol dreigementen door F. aan haar adres geuit.

Sinds vier weken had ze een nieuwe vriend. Volgens een buurvrouw van Van der Giesen had F. diezelfde vier weken vaak voor de deur van zijn ex gestaan en door het raam naar binnen gekeken. 

Die fatale dag stuurde Van der Giesen om 16.50 uur - ze was net klaar met haar werk - een bericht naar haar nieuwe vriend: 'Hee, scheetje, waar gaan we straks eten?' - en stapte de parkeerplaats op.

Na de schietpartij vluchtte F. (37). De politie controleerde wegen, maar F. meldde zich uiteindelijk op een politiebureau. 

Al snel werd duidelijk dat Van der Giesen de politie op 2 augustus - acht dagen voor haar dood - had gemeld dat F. over een vuurwapen beschikte. De politie deed niets met die mededeling. 

Ja, vastleggen.

Ook bleek dat verschillende exen van F. aangifte tegen hem hadden gedaan. 

De politie stelde evenwel dat F. een strafblad had en zelfs een strafblad met geweldsdelicten, maar niet wegens huiselijk geweld.

Tja.

Weliswaar stelde een van die exen ook dat Linda van der Giesen een lid van Satudarah op F. had afgestuurd en dat die bedreiging de reden was dat F. een vuurwapen had aangeschaft, maar die beschuldiging werd nimmer gevolgd door enig bewijs.

Uiteindelijk kreeg de politie Zeeland/West-Brabant een veeg uit de pan van de commissie-Eenhoorn, die de zaak op verzoek van de politie had uitgezocht: te veel aandacht voor protocollen, te weinig voor het slachtoffer.

Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar en tbs tegen John F. Tijdens de zitting beweerde F. dat hij zijn ex niet had willen doodschieten, maar dat hij voor haar ogen zelfmoord had willen plegen. 

Maar hij had net op dat moment last van een psychose...

F. werd conform veroordeeld.

Advocaat Kuijpers vond het onderzoek dat het Pieter Baan Centrum naar de geestesgesteldheid van F. had uitgevoerd, een rommeltje. Daar moest het gerechtshof zich maar eens over buigen, aldus Kuijpers.

Ruim twee jaar later trok F. het hoger beroep in, vlak voordat het zou plaatsvinden. 

'Het is goed zo,' aldus F.

Het is niet goed zo, vond het OM - en zette het hoger beroep dus door: 12 jaar en tbs.

Misschien was dat onderzoek toch niet zo'n rommeltje.

Vond ook de Hoge Raad - en bevestigde in januari 2020 het vonnis. De Hoge Raad was net als het gerechtshof van oordeel dat het moord was en geen doodslag: F. droeg die zomerdag namelijk handschoenen.

Bijgewerkt: 21-05-2023 16:10

Reacties (0)

Log in om te reageren