Vier doden bij schietpartij in hennepschuur

Datum
dinsdag 13 november 2018
Adres
Snelliusstraat
Plaats
Enschede

Omwonenden zagen kort na 15.00 uur een vrouw naar buiten rennen, en hoorden haar schreeuwen: 'Mijn man is vermoord, mijn man is vermoord.'

Maar binnen lagen zelfs vier doden, vier slachtoffers van een afrekening in het criminele milieu. De lichamen lagen niet alle in een en dezelfde ruimte, vandaar dat de politie aanvankelijk dacht en meldde dat er twee slachtoffers waren.

De vrouw werd door agenten afgevoerd. Haar man Tuan Nguyen huurde het pand en dreef er een growshop: een winkel waar toebehoren voor de hennepkweek worden verkocht

'Het was daar niet pluis,' zei een buurtbewoner.

En dat bleek te kloppen: op 20 juni 2018 had de politie er al een hennepkwekerij aangetroffen. Kilo's aan softdrugs werden in beslag genomen en twee mannen aangehouden: Nguyen (toen 43) en de 34-jarige Artur Sargsyan uit Hengelo.

Waarmee de contouren van het motief van de schietpartij zijn geschetst. 

Al op de avond van de schietpartij pakte de politie een man (26) op, maar hij bleek niets met de zaak te maken te hebben. 

Twee weken na de moord meldde rtvoost.nl de arrestatie van Servische Camil (57) en zijn 32-jarige zoon Dejan, beiden uit Hengelo. De vader zou - althans volgens buurtbewoners - in Servië deel hebben uitgemaakt van een speciale politie-eenheid. De zoon zou in het Vreemdelingenlegioen hebben gezeten.

Of de vader werkelijk agent is geweest, valt te betwijfelen. Een ex-agent zou toch moeten weten dat je een vuurwapen dat bekend is bij de politie moet laten verdwijnen.

Later werd nog een zoon (30) van de man aangehouden, Dennis.

Hier beelden van de arrestatie van de oudste zoon.

De twee zouden ook betrokken zijn bij de afpersing van een zakenman, iets wat op 7 november 2018 leidde tot een ontmoeting waarbij geschoten werd. De kogels in beide zaken zouden matchen, aldus rtvoost.nl. 

De andere twee slachtoffers van de schietpartij zijn de 27-jarige restauranthouder Mijkel Akfidan uit Hengelo en de Max Klaassen uit Arnhem.

Mijkel Akfidan was net vader geworden en had volgens vrienden geen enkele reden daar te zijn, midden in een criminele schietpartij. Maar Artur Sargsyan woonde wel in een appartement boven het restaurant van Akfidan, dus kenden ze elkaar.

Max Klaassen werkte voor de firma F-Max, een groothandel in voedingsstoffen voor planten. Maar het bedrijf leverde vooral aan growshops. Hij was toevallig ter plekke, om mest af te leveren.

Volgens rtvoost.nl lag de aanleiding tot de schietpartij in een ruzie tussen de Servische familie en Artur Sargsyan. De laatste zou de verkeerde hennepstekjes aan de familie hebben verkocht, een soort dat minder vaak oogst geeft en dus minder winst. Dat zou betekenen dat de overige drie slachtoffers toevallige getuigen zijn geweest.

De politie is nog op zoek naar deze twee tassen:Zo vaak gebeurt dat niet: vier slachtoffers in één liquidatie. Twee slachtoffers, dat komt nog wel eens voor, maar ook al niet heel vaak. 

Drie zelden. 

Slechts één keer eerder vielen vier slachtoffer bij een liquidatie – en toen waren de slachtoffers ook niet allen crimineel: twee van hen waren toevallige passanten. 

Dat gebeurde op 16 juli 1998 op landgoed De Blauwe Hoef te Hilvarenbeek. Daar werden de Limburgse drugscriminelen Rinus den Boer en Nico van Golde geliquideerd. En meteen daarna de broers Polle (20) en Frank (18) Taminiau. De laatste twee omdat ze toevallig getuigen waren van de liquidatie van de eerste twee. 

De broers waren daar omdat ze er woonden, ze waren op weg naar huis. De ene had zijn broer opgehaald na een rijles. 

Hoewel niemand werd veroordeeld voor deze moorden, staat vrijwel vast wie de schoten hebben gelost: Bart Heesbeen en Puk Verspeek, twee criminelen uit Den Bosch. 

Aanleiding: drugs. 

Maar beiden leven niet meer. Puk Verspeek werd zelf vermoord en Bart Heesbeen pleegde zelfmoord. Heesbeen zou de moorden in een dagboek hebben bekend en de politie hechtte waarde aan die bekentenis. 

Nee, de viervoudige moord in seksclub Esther in Haarlem in 2000 was geen liquidatie. Wel in het criminele milieu, maar geen liquidatie.

De viervoudige moord in Enschede was de zestiende in die stad sinds 2010. Daarbij vielen twintig slachtoffers. 

Sinds 2016 waren het er 1, 2, 3, 4, 5, 6.

 9,7
KNMI Twenthe – 13-11-2018

Bijgewerkt: 06-12-18 11:24

comments powered by Disqus