kleinzoon doodt opa

Datum
vrijdag 9 november 2018
Adres
Zuid Esweg
Plaats
Wierden

De 71-jarige Herman Smit werd door de politie gevonden nadat een medewerkster van de thuiszorg had aangebeld, maar niemand had opengedaan. 

Na sectie bleek de man door een misdrijf om het leven te zijn gekomen. Hij werd 38 keer met een mes gestoken.

De politie hield vrijwel onmiddellijk de kleinzoon van het slachtoffer aan. 

De jongen (17) kwam een dag voor het lichaam van zijn grootvader werd gevonden bebloed thuis, en kennelijk heeft hij toen ter verklaring verteld dat hij een teckel van een wisse dood had gered door het beest voor een aanstormende auto weg te trekken. 

En daarbij zou hij zelf gewond zijn geraakt...

Zijn moeder vond het verhaal zo geloofwaardig - en dat zal het ook wel geweest zijn - dat ze het op Facebook doorvertelde.

Smit was weduwnaar, zijn vrouw overleed in 2011. Tot vorig jaar was hij directeur van Hewi Slangen, door zijn schoonvader Willem van Hulst opgericht. Het bedrijf werd in april 2017 verkocht. 

Hij was tot voor kort ook beschermheer van het Algemeen Wierdens Mannenkoor. De foto werd genomen bij zijn afscheid.

De Zuid Esweg is een doodlopende weg in de kom van de N35 en de A35. Er staan slechts drie huizen aan. Zijn buurman noemde Smit in Twentsche Courant Tubantia een goede buur.

In juni 2019 stond de kleinzoon voor zijn rechters. Omdat hij ten tijde van de moord minderjarig was, werd de zaak achter gesloten deuren behandeld.

Maar het Openbaar Ministerie vroeg toch het volwassenstrafrecht toe te passen, omdat de verdachte blijk gaf van een volwassen houding. Het OM eiste 7 jaar en tbs. 

Als het volwassenenrecht niet wordt toegepast (de rechtbank moet dat nog beslissen), is de maximumstraf 2 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs.

En dat werd het: 2 jaar jeugddetentie en 2 jaar jeugd-tbs.

 9,7
KNMI Twenthe – 09-11-2018

Bijgewerkt: 18-07-19 15:04

Reacties (0)

Log in om te reageren