Trappen met een mes

Datum
maandag 22 januari 2018
Adres
Kloosterpad
Plaats
Den Hoorn

De 59-jarige Wil Vogelaar werd om 19.15 uur gevonden. Hij zou volgens buurtgenoten drugsverslaafden en daklozen hebben 'aangetrokken' - wat dat ook moge betekenen.

Hij liep na een heupoperatie in ieder geval met een rollator, dat staat vast. Ook staat vast dat hij al eens slachtoffer was van een steekpartij, in 2013. 

Dit keer overleefde hij het niet. Vogelaar werd met tape aan handen en voeten geboeid nadat hem de drug ghb was toegediend, een roesmiddel. Hij werd geslagen en geschopt. En vervolgens doodgestoken.

Daarna was het eenvoudig zijn televisie en mobiele telefoon te stelen.

Maar of roof het motief was?

Drie verdachten werden aangehouden: Vincent de B., Gijsbertus S. en Daniëlle van H. De drie kenden elkaar van de drugs.

Van H. wilde al voor de zitting op vrije voeten gesteld worden.

Ze zei: 'Ik word gek daar [in de gevangenis]. Ik raak alles kwijt, heb 5000 euro huurschuld. Wil [het slachtoffer] was zichzelf al aan het vernietigen. Hij lag al een keer op straat, was bij de ggz opgenomen en zat zelf zwaar aan de drugs, morfine, heroïne. Hij was ook aan het verkopen. Ik kwam daar al sinds 2014 niet meer.'

Haar rol bij de moord was inderdaad beperkt: ze bracht Vince en Gijs naar het huis van Wil Vogelaar en liet ze binnen; ze had de sleutels.

Volgens het Openbaar Ministerie trapte Vincent de B. uiteindelijk twee messen in de rug van Vogelaar.

Inderdaad, trapte

En waarom? Dat werd ook tijdens de rechtszaak niet duidelijk. 

De B. hoorde 15 jaar en tbs tegen zich eisen, Gijsbertus alleen een gevangenisstraf: 14 jaar.

En Daniëlle van H. mocht van het OM niet naar huis, althans: niet dan nadat ze 15 jaar had gezeten. Ze zou tegen de andere twee hebben gezegd dat Wil Vogelaar drugs aan kinderen gaf en een meisjes op zolder verborgen hield.

De uitspraak was een domper voor Vincent de B.: 30 jaar. 

De rechtbank kwam tot die straf vanwege de uitzonderlijke gruwelijkheid en wreedheid.

En door de straffen voor alle afzonderlijke feiten bij elkaar op te tellen. Acht jaar voor de woningoverval, twee jaar voor het vastbinden van het slachtoffer en twintig jaar voor de moord zelf.

Want dat vond de rechtbank het: moord. Voorbedachte raad.

Danielle kreeg conform 15 jaar voor medeplegen van moord. Zij had Vincent de B. naar de woning van Vogelaar gereden en wist wat er ging gebeuren.

Gijsbert S. kreeg vier jaar, omdat hij het slachtoffer had geschopt. 

Vincent de B. en Daniëlle van H. gingen in hoger beroep. Het OM ook, want dat wilde dat B. behalve een celstraf ook tbs opgelegd zou krijgen.

Met dwangverpleging.

En dat kreeg hij: 8 jaar cel en tbs met. Wel voor doodslag en dus niet voor moord.

Maar de vraag is waar hij langer zoet mee is.

Daniëlle van H. ging er duidelijk op vooruit: ze kreeg 4 jaar. Haar medeplichtigheid aan de doodslag werd niet bewezen verklaard, wel diefstal met geweld.


 6,7
KNMI Rotterdam – 22-01-2018

Labels

Bijgewerkt: 20-03-2023 12:03

Reacties (0)

Log in om te reageren