Trappen met een mes

Datum
maandag 22 januari 2018
Adres
Kloosterpad
Plaats
Den Hoorn

De 59-jarige Wil Vogelaar werd om 19.15 uur gevonden. Hij zou volgens buurtgenoten drugsverslaafden en daklozen hebben 'aangetrokken' - wat dat ook moge betekenen.

Hij liep na een heupoperatie in ieder geval met een rollator, dat staat vast. Ook staat vast dat hij al eens slachtoffer was van een steekpartij, in 2013. 

Dit keer overleefde hij het niet. Vogelaar werd met tape aan handen en voeten geboeid nadat hem de drug ghb was toegediend, een roesmiddel. Hij werd geslagen en geschopt. En vervolgens doodgestoken.

Daarna was het eenvoudig zijn televisie en mobiele telefoon te stelen.

Maar of roof het motief was?

Drie verdachten werden aangehouden: Vincent de B., Gijsbertus S. en Daniëlle van H. De drie kenden elkaar van de drugs.

Van H. wilde al voor de zitting op vrije voeten gesteld worden. 'Ik word gek daar [in de gevangenis]. Ik raak alles kwijt, heb 5000 euro huurschuld. Wil [het slachtoffer] was zichzelf al aan het vernietigen. Hij lag al een keer op straat, was bij de ggz opgenomen en zat zelf zwaar aan de drugs, morfine, heroïne. Hij was ook aan het verkopen. Ik kwam daar al sinds 2014 niet meer.'

Haar rol bij de moord was inderdaad beperkt: ze bracht Vince en Gijs naar het huis van Wil Vogelaar en liet ze binnen; ze had de sleutels.

Volgens het Openbaar Ministerie trapte Vincent de B. uiteindelijk twee messen in de rug van Vogelaar.

Inderdaad, trapte

En waarom? Dat werd ook tijdens de rechtszaak niet duidelijk. 

De B. hoorde 15 jaar en tbs tegen zich eisen. Gijsbertus hoorde 14 jaar tegen zich eisen. 

Daniëlle van H. mag van het OM ook nu niet naar huis, maar moet ze eerst 15 jaar zitten. Ze zou tegen de andere twee hebben gezegd dat Wil Vogelaar drugs aan kinderen gaf en een meisjes op zolder verborgen hield.

De uitspraak was een domper voor Vincent de B.: 30 jaar. 

De rechtbank kwam tot die straf vanwege de uitzonderlijke gruwelijkheid en wreedheid en door de straffen voor alle afzonderlijke feiten bij elkaar op te tellen. Acht jaar voor de woningoverval, twee jaar voor het vastbinden van het slachtoffer en twintig jaar voor de moord zelf. 

Danielle kreeg conform vijftien jaar voor medeplegen. Zij had Vincent de B. naar de woning van Vogelaar gereden en wist wat er ging gebeuren.

Gijsbert S. kreeg vier jaar, omdat hij het slachtoffer had geschopt. 

We vermoeden dat in ieder geval De B. in beroep gaat.

 6,7
KNMI Rotterdam – 22-01-2018

Labels

Bijgewerkt: 09-01-2021 11:05

Reacties (0)

Log in om te reageren