Het gewelddadige leven van Tyron H.

Datum
dinsdag 19 februari 2002
Adres
Bunschotenweg
Plaats
Rotterdam

Eind november 2016 pleegde de 44-jarige Tyron H. - althans volgens Justitie - zelfmoord in de gevangenis van Nieuwegein, waar hij zat opgesloten voor de moord op taxichauffeur Anton Jansen.

Zijn familie laat weten te twijfelen aan de doodsoorzaak en schakelde een advocaat in. De afscheidsbrief die de familie van de directie van de gevangenis heeft ontvangen, zou niet door H. zijn geschreven - en dus heeft hij geen zelfmoord gepleegd, is de gedachte. Zijn familie herkent het handschrift niet waarin de brief is geschreven. Daarom wil men niet dat H. komende maandag (5 december 2016) wordt gecremeerd, omdat extra onderzoek nodig zou zijn. Er moet op z'n minst autopsie worden verricht, vindt men.

In afwachting van het besluit daarvoor: wie was Tyron H?

Op 19 februari 2002 schoot H. in Rotterdam op de afgelegen Bunschotenweg in het havengebied de taxichauffeur Anton Jansen (62) dood, overigens terwijl de auto nog reed.

Het was niet het eerste leven dat hij nam. Eerder had hij op de Saba de 18-jarige Brenda doodgeschoten. Haar moeder zou H. onder de invloed van voodoo hebben gebracht. Daarom bedreigde hij de moeder met een vuurwapen en dreigde haar kinderen te doden als ze daarmee niet zou stoppen. De volgende dag beschoot hij een aantal familieleden, waarbij Brenda dodelijk werd getroffen.

Voor die moord kreeg hij 8 jaar; kennelijk was er na het uitzitten van die straf geen belemmering om naar Nederland te gaan.

Twee dagen voordat hij Jansen doodschoot verkrachtte hij in een park een 21-jarige man en in mei 2002 - na de moord op Jansen, maar nog op vrije voeten - schoot hij (weer) een familielid neer.

Voor de moord op Anton Jansen eiste het Openbaar Ministerie 10 jaar en tbs. Het werd 15 jaar zonder tbs. H. werd licht ontoerekeningsvatbaar geoordeeld.

Die straf had hij uitgezeten toen hij zelfmoord pleegde of werd vermoord. Hij zat vast voor een nieuw delict.


 7,4
KNMI Rotterdam – 19-02-2002

Bijgewerkt: 02-12-2016 09:30

Reacties (0)

Log in om te reageren