De drievoudige moord van 'geheim agent' Slobodan Mitrić

Datum
dinsdag 25 december 1973
Adres
Gerard Doustraat
Plaats
Amsterdam

Ze werden het sectielokaal binnengebracht als Mice Radović, Miodrag Sujeć en Milosević Petar – maar hun paspoorten waren vals.

De drie waren lid van de Joegoslavische geheime dienst UDBA van president Tito en hadden de opdracht in Amsterdam hun landgenoot Slobodan Mitrić te vermoorden, omdat die had geweigerd de Joegoslavische dissident Vlado Dapkević - een tegenstander van Tito - te liquideren.

Maar Slobodan Mitrić was sneller.

Mitrić was kort voor kerst al beschoten toen hij restaurant De Boemerang aan de Weteringschans 171 had verlaten en dus gewaarschuwd toen hij het Joegoslavische restaurant Mostar in de Gerard Doustraat 80 te Amsterdam betrad. Aan de bar zat een bekende van hem, Radmila Krivokatić, maar hij vertrouwde haar niet. Korte tijd later kwam iemand binnen die hij ook al niet vertrouwde: Miodrag Sujeć.

Plotseling klonken er buiten schoten, waarop Mitrić zijn wapen trok en Sujeć daarmee sloeg en vervolgens doodschoot.

Omdat Krivokatić – zo wilde Mitrić althans gezien hebben – in haar handtasje greep, schoot hij ook haar door het hoofd. De kogel drong via haar oog naar binnen, maar zij overleefde.

Dát hij haar niet vertrouwde, had een reden: ze werkte voor de BVD, de voorloper van de AIVD. Maar misschien wist Mitrić dat niet eens. Misschien kende hij haar alleen als medewerkster van UDBA.

Mitrić ontvluchtte Mostar en reed richting Weteringschans. Ter hoogte van De Boemerang zag hij meer vijanden, zoals hij ze omschreef. Hij trof er twee dodelijk, maar niet degene die hij wilde doden: Andrea Grizelj, ook al geheim agent van de UDBA.

Althans, dit is het verhaal dat Slobodan Mitrić tegenover de politie en zijn rechters heeft volgehouden. De Amsterdamse Moordbrigade zocht het motief voor de vijandelijkheden eerder in criminele activiteiten van Mitrić en zijn slachtoffers.

Hoe het ook zij: hij kreeg 13 jaar gevangenis.

Mitrić mocht in Nederland blijven nadat hij zijn straf voor drievoudige doodslag had uitgezeten. Op vrijdagavond 26 november 2016 stierf hij in Amsterdam.

Op de foto: de gewonde Slobodan Mitrić wordt door de politie van het ziekenhuis naar het bureau gebracht.


 4,2
KNMI Schiphol – 25-12-1973

Bijgewerkt: 27-11-2016 00:10

Reacties (0)

Log in om te reageren