Hells Angels: deel 7

Datum
dinsdag 10 oktober 2000
Adres
Gelderlandplein
Plaats
Amsterdam

Lees eerst Hells Angels: deel 1.

Klepper vormde met John Mieremet het duo Spic & Span, waarbij Klepper Spic zou zijn. Het duo was onafscheidelijk. Ze woonden zelfs een tijdje op hetzelfde adres: Ruysdaelstraat 48, boven de coffeeshop van Robert Konings.

Klepper was ondernemer. Zo liet hij zich tenminste bij het Bevolkingsregister inschrijven. Het was de chique variant van koopman. Als criminelen vroeger hun beroep moesten opgeven, lieten ze vaak noteren: ‘koopman’ – niet zelden gevolgd door ‘in allerlei’.

Maar ondernemer was hij zeker. In de jaren tachtig beheerden hij en Johannes ‘zeg maar Johnny’ Mieremet de divisie speelautomaten voor Klaas Bruinsma.

Maar beiden stonden toch vooral bekend als de schoonmakers van de onderwereld. Het duo was niets ontziend en meedogenloos. Bij Klepper thuis lag het boek 21 manieren van geruisloos doden. Niet dat hij zo’n lezer was. Tegen John van den Heuvel van De Telegraaf vertelde hij dat hij wel eens had gehoord van boek over een huurmoordenaar die ’s nachts de geesten van zijn slachtoffers in zijn slaapkamer zag verschijnen. Toen Klepper tegen een ‘goede vriend’ over dat boek begon, was de reactie: ‘Nou Sam, daar hoeven wij niet bang voor te zijn. Bij ons gaat het om zoveel geesten, die zouden nooit meer in onze slaapkamer passen.’

Na de dood van Bruinsma in 991 begonnen ze voor zichzelf en in 1994 startte de recherche een apart onderzoek naar hun handel en wandel. Codenaam Panda. Het bleek dat ze onder meer wapens aan de Italiaanse maffia leverden, wapens waarmee liquidaties werden gepleegd. De Italianen gaven hem uit erkentelijkheid een Mastino napoletano, het soort hond dat gehouden werd om de wolven op afstand te houden.

Ooit zat Klepper in een restaurant te eten toen een man binnenkwam die de man naast Klepper aan tafel een hand wilde geven. De tafelgenoot van Klepper weigerde, waarop de man zijn pistooltrok en de tafelgenoot van Klepper een kogel tussen de ogen schoot. Waarop Klepper de schutter een hand gaf.

Maar voor de juistheid van deze anekdote staat niemand in.

In ieder geval was hij prospect van de Hells Angels, graag geziene gast in Angel Place. Na zijn dood werd hij daar opgebaard.

Op 10 oktober 2000 verliet Klepper (40) in begeleiding van twee bodyguards (de Bosniër Ferid S. en de Nederlander Peter B.) zijn appartement aan de Van Leijenberghlaan. Klepper – hij droeg die dag een kogelvrij vest – had de pech dat de Bosnische bodyguard een televisie droeg toen een man in een lange zwarte jas met een vuurwapen Klepper vanachteren benaderde en hem in zijn achterhoofd schoot. De schutter vluchtte in een Volkswagen Polo en werd nooit gepakt. Het moordwapen werd wel gevonden, maar leidde niet tot dader of opdrachtgever.

Op 17 oktober werd Klepper begraven. De stoet vertrok vanaf het Angel Place. Hells Angels uit heel Europa waren van de partij. Nog eenmaal reed Klepper door zijn Jordaan. Rozengracht 35. Ook daar woonde hij met Mieremet samen.

Al voor de begrafenis was aan theorieën over het motief van de liquidatie geen gebrek: IRT, de inbeslagname van vuurwapens in een woning aan de Nachtwachtlaan die aan de Italiaanse maffia toebehoorden. Ook waren twee zakenpartners van Klepper onlangs in het nieuws gekomen. Jan ‘de Snor’ Femer was kort voor Klepper geliquideerd en verder was bekend geworden dat Mink Kok een informant van de politie was. Van de politie en justitie hadden Klepper en Mieremet nog het minst te vrezen...

Bovendien hadden Klepper en Mieremet een partij drugs van Joegoslaven geript en geweigerd die terug te geven. De kogels kunnen uit verschillende richtingen zijn gekomen.

In een van de ongeveer 45 rouwadvertenties die in de kranten verschenen was in het Italiaans opgesteld: ‘Nessuno attacca noi senza essere punito.’ Niemand valt ons aan zonder te worden gestraft. De zin is voor meer dan één uitleg vatbaar.

Dit was het laatste deel over Hells Angels en moord en doodslag.


 9,3
KNMI Schiphol – 10-10-2000

Bijgewerkt: 23-07-2016 21:47

Reacties (0)

Log in om te reageren