Hells Angels: deel 6

Datum
dinsdag 22 februari 2000
Adres
Generaal Bothastraat
Plaats
Haarlem

Lees eerste Hells Angels: deel 1.

De wachtcommandant moet raar hebben opgekeken toen in februari 2000 een bezorgde vader de vermissing van zijn zoon meldde. De zoon was niet 3 maar eind dertig en nog maar een paar uur zoek. Die nacht was hij nog met vrienden in de binnenstad van Haarlem gezien.

Later die dag kwam de vader terug: de vrienden van zijn zoon waren ook spoorloos. Het laatste teken van leven kwam uit seksclub Esther in de Generaal Bothastraat in Haarlem-Noord. De mannen bevonden zich inderdaad in Club Esther, maar veel leven zat er niet meer in. Alle vier waren doodgeschoten. De volgende dag kopte De Telegraaf: ‘Mysterieuze moord op vier Hell’s Angels.’

De slachtoffers waren Hells Angel Facco Nieuwenhuis, prospect (aspirant lid) Rob Takken en twee meelopers. Al in hun eerste berichten konden De Telegraaf en andere kranten melden dat de Hells Angels de viervoudige moord zouden wreken.

De viervoudige moord was een afrekening in het criminele milieu, schreef de pers eensluidend, van Telegraaf tot NRC Handelsblad. De directe aanleiding voor die gedachte was het feit dat enkele van de slachtoffers bekenden waren van Kris J., de IRT-informant die kort voor de moord was aangehouden en weer vrijgelaten.

Een indirecte aanleiding was het feit dat de Hells Angels werden genoemd in het onderzoek nar de georganiseerde misdaad in Nederland (de commissie-Van Traa). Ze zouden zich bezighouden met de handel in wapens en drugs en met dienstverlening aan criminele organisaties. Ook zouden ze zich op de Wallen schuldig maken aan afpersing van ondernemers daar. De beschuldigingen golden ook de Haarlemse Angels, wier clubhuis op loopafstand van huize Esther was gevestigd. ‘Criminaliteit vervangt motorliefde’, aldus de Volkskrant.

De eigenaar van het pand waarin Club Esther was gevestigd gaf in krant nog een motief: De Hells Angels zouden eigenaren van seksclubs in Haarlem ‘terroriseren’ door onder bedreiging van een vuurwapen weigeren te betalen. Waarom hij een dag voor de moordpartij plotseling naar Spanje was afgereisd wilde hij niet zeggen. Ook niet waarom hij kort tevoren een vuurwapen in zijn kantoortje in de seksclub had gelegd.

Had klaargelegd?

Club Esther. ‘Het was een huis van plezier, maar het gaf weinig vreugde voor de buurt,’ zei een omwonende. Exploitant René S. wilde de tent opschalen naar het niveau Yab Yum. Of de buurt daar blij mee zou zijn geweest, is natuurlijk nog maar de vraag. Yab Yum was overigens op dat moment sinds een jaar in handen van Hennie Vittali, de zwager van toenmalig vicepresident van de Angels Harry Stoeltie.

Takken zou volgens getuigen de aanleiding tot de schietpartij zijn geweest. Hij had bardame Josje voorgesteld seks met hem te hebben, maar daar zijn bardames niet voor en bovendien had Josje een relatie met portier Joey, die vanwege zijn enorme bovenarmen ook wel Popeye werd genoemd.

Takken trok daarop een vuurwapen en Popeye pakte het vuurwapen dat eigenaar René S. in het kantoortje had klaargelegd en schoot Takken door zijn oog.

Aanwezig was die avond ook een vriend van Popeye, bijgenaamd Polletje. Polletje pakte daarop het vuurwapen dat Takken bij zich had van hem af en schoot daarmee op Hans van Keulen, een van de meelopers. Van Keulen zat aan de bar, wilde vluchten maar werd in zijn rug getroffen. Vervolgens liep Polletje in de richting van de peeskamertjes boven waarin Facco en de tweede meeloper – ‘kamper’ Kobus van de Vorstenbosch – zich met prostituees hadden afgezonderd. Diverse schoten klonken.

Popeye en Polletje waren bekenden van de politie. Popeye behoorde tot de bende van de Turkse politiemoordenaar Errol Kabak en Polletje had de nieuwe vriend van zijn ex zeventien maal met een mes gestoken. Naar eigen zeggen was Polletje toevallig in de Club Esther, die avond.

Een ordinaire caféruzie, dus. Of toch niet?

Eigenaar René S. vertelde de recherche dat hij een ‘meisje’ (hij bedoelde een vrouw die in Club Esther werkte) had ontslagen omdat ze geld zou stelen. Ze was het liefje van een Hells Angel. Had hij dat wapen klaargelegd voor het geval er Hells Angels binnenkwamen? Waren Takken en de andere daarin in Club Esther?

Andere getuigen meldden dat de viervoudige moord te maken had met de moord in 1992 op de Haarlemse drugshandelaar Dirk de Kruif in en dat moord op de Haarlemse drugshandelaar Rinus Holman later in 2000 er een gevolg van was. Holman werd doodgeschoten in zijn Mercedes, met naast zich Orminda Soerel, de zus van Dino Soerel.

Popeye werd een maand na de moorden opgepakt, Polletje meldde zich uiteindelijk zelf. Niet onverstandig, want ook vrienden van de slachtoffers zochten hem. In Haarlem en in Amsterdam waren posters met zijn foto, volledige naam en adres opgehangen. Wie hem gezien had kon een 06-nummer bellen en 100.000 gulden verdienen. Op de ochtend eind maart 2000 drukte De Telegraaf een gedeelte van die poster af, de volgende dag kon de arrestatie van Polletje worden gemeld. Hij had zichzelf aangegeven. Dat leek hem verstandiger.

Op de eerste zittingsdag van de rechtszaak tegen beide schutters in november 2000 werd het proces aangehouden. Aanleiding was nieuwe informatie die bij de Criminele Inlichtingendienst van Kennemerland was binnengekomen en die inhield dat de viervoudige moord toch geen uit de hand gelopen ruzie was, maar een criminele afrekening.

Ook het Openbaar Ministerie ging uit van voorbedachten rade en eiste levenslang. Tegen Joey ‘Popeye’ L. werd 20 jaar en tbs geëist. De rechtbank beschouwde hem als sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Beiden gingen in hoger beroep. Popeye kreeg nu 15 jaar en tbs, Polletje 15 jaar zonder tbs. De laatste schatte tijdens dat hoger beroep zijn kansen op levensbehoud na vrijlating gering in. ‘Natuurlijk wordt ik weggeschoten als ik vrijkom.’

En misschien zitten ze ook wel achter hem aan. Kort na zijn vrijlating werd in Badhoevedorp een man die naast hem stond, doodgeschoten: Remco Hillegers. Mogelijk was Polletje het beoogde slachtoffer.

Eigenaar René S. van Club Esther werd in 2000 ook veroordeeld, alleen niet voor zijn rol in de viervoudige moord maar wegens ontvoering de dood ten gevolge hebbend. Een man was uit een rijdende auto gevallen waarin hij ook zat.

Hells Angel Rob Takken en prospect Facco werden bijgezet in het familiegraf van de Angels in Haarlem-Noord. Hells Angels sterven niet, ze hergroeperen in de hel. Facco was postuum tot full member gepromoveerd, iets was Sam Klepper ook ten deel viel.

Door naar Hells Angels: deel 7.

 0
KNMI IJmuiden – 22-02-2000

Bijgewerkt: 23-07-2016 21:48

Reacties (0)

Log in om te reageren