Hells Angels: deel 2

Datum
zaterdag 23 oktober 1976
Adres
Spui 13
Plaats
Amsterdam

Lees eerst Hells Angels: deel 1.

Vier jaar later – in 1976 – kopte De Telegraaf: ‘Hell’s Angels gepakt voor dubbele moord.’ Dagblad Het Vrije Volk hield het op ‘vroegere’ Hells Angels. De Angels zelf verklaarden dat ze de moordenaars wel kenden, maar dat ze geen lid waren (geweest).

Op zaterdagochtend 23 oktober 1976 werden in het pand Spui 13 – een voormalig bordeel – de ontzielde lichamen gevonden van NS-informatrice Josje Dogger (21) en kantoorbediende Jop Hartman (22). Dogger werd op de eerste verdieping gevonden, Hartman lag op de tweede in bed. Dogger was de hals afgesneden, Hartman was geslagen en gewurgd. Al een dag na de moord konden de daders worden aangehouden: de broers Ron (23) en Peter (21) M. Beiden waren bekenden van de politie: diefstal, vernieling, openlijke geweldpleging en inbraken.

Het Vrije Volk hield het dus op ‘vroegere’ Angels, maar schreef ook dat ‘wroeten in kringen van Hell’s Angels’ de namen van de daders had opgeleverd. Hartman was namelijk geslagen met het wapentuig dat de politie sinds 1972 kende: een fietsketting. Op het lichaam was de afdruk van zo’n ketting achtergebleven. De dader had zelfs zo hard geslagen dat aan de hand van die afdruk merk en type ketting konden worden vastgesteld. In het lichaam werd een splinter van de ketting gevonden. Inspecteur Hoegee zei tegen de pers: ‘In Amsterdam is maar een klein groepje mensen te vinden dat (...) fietskettingen als riem draagt’ – en daarbij doelde hij nadrukkelijk op de Hells Angels.

Vermoedelijk wilden de broers alleen maar inbreken. De één had de motor van de ander in puin gereden en de reparatie kostte geld. Waarschijnlijk werd Josje Dogger wakker en liep ze van de tweede verdieping naar de woonkamer op de eerste, recht in de handen van de broers, van wie Ron erom bekend stond dat tegenstanders bij voorkeur en met genoegen met de kop van een brandweerkraan hard op hun gezicht sloeg.

Maar het was Peter die Dogger een mes op haar keel zette en haar het hele pand door sleurde op zoek naar geld. Na die zoektocht verkrachtte hij haar. Ron nam haar ook, zoals hij het zelf later noemde. Maar door overmatig drankgebruik beleefde hij er niet ‘het volle plezier’ van. Met één haal sneed hij haar (daarom?) de keel af. ‘Een forse haal was genoeg,’ verklaarde hij later. ‘Bloed en gerochel. Verder weet ik het niet. Ik heb er niet meer naar omgekeken.’

Daarop ging Peter naar boven en zag Hartman in zijn bed liggen, die nog sliep. Peter deed zijn riem af en sloeg het leven uit Hartman.

Ron hoorde 15 jaar cel en tbs tegen zich eisen. ‘Dan heb ik liever de doodstraf,’ riep hij. Had gekund. ‘Na wat ze nu hebben gedaan, ben ik in staat ze kapot te schieten,’ liet hun vader weten. Ron kreeg 12 jaar, zonder tbs; Peter 10 jaar, met tbs. ‘Een beest heeft het gedaan,’ zei die. Een beest, niet ik.

Maar waren Ron en Peter nu lid van de Hells Angels (geweest)? Inspecteur Hoegee wist het zeker: hij kende de broers van eerdere politieonderzoeken naar de Hells Angels toen die het Amstelstation e.o. onveilig maakten. In De Telegraaf verklaarde president Willem van Boxtel (22) echter dat de broers wel lid hadden willen worden, maar waren geweigerd als prospects – wegens een gebrek aan discipline.

Ook als dat waar is, past deze moord in dit artikel. In dat interview in De Telegraaf verklaarde ‘Big Willem’ namelijk ook dat de Angels de recherche op een ‘waardevolle manier’ hadden geholpen door ‘wat aanwijzingen’ te geven...

Door naar Hells Angels: deel 3.

 11,6
KNMI Schiphol – 23-10-1976

Bijgewerkt: 23-07-2016 21:50

Reacties (0)

Log in om te reageren