Hells Angels: deel 1

Datum
zaterdag 12 augustus 1972
Adres
Grote Markt
Plaats
Haarlem

Deel 1.

Op 12 augustus 1972 ontstond op de Grote Markt in Haarlem ruzie tussen een groep Italiaanse Hells Angels en Haarlemmers die naar een popconcert wilden kijken. Maar die werd afgelast vanwege de regen.

De Angels waren al een week in Haarlem en zorgden voor een gespannen sfeer. Ze maakten volgens de politie de ene verkeersovertreding na de andere, gaven geen voorrang en – erger – provoceerden de politie in hun DAF-patrouillewagens. Op 9 augustus waren de eerste prenten uitgedeeld en een dag later werden enkelen van hen opgepakt wegens het bezit van drugs. Onder hen Vinzenzo Sergi (22) en Maurizio Nogara (17).

Na het afgelasten van het popconcert op 12 augustus vroeg Sergi in cafédancing Hof van Holland nogal provocerend aan de 19-jarige automonteur Jan de R. een sigaret. Die werd hem geweigerd. Zwaar beledigd draaide Sergi zich om, waarbij hij dreigend zei ‘wat hulp’ te gaan halen.

Die kwam er: nog eens veertien ‘Easy Rider-types met agressieve blik’ uit Turijn. Ze waren bewapend met messen, één gummiknuppel en wapentuig dat de politie nog niet eerder was tegengekomen: fietskettingen met houten handvaten. Na enkele beledigende woorden over en weer sloeg een van de Angels met zo’n ketting in één klap alle glazen van de bar.

Die actie pakte slecht uit voor Sergi, want de groep Haarlemmers trok daarop verontwaardigd massaal het mes. Even later lag hij met een diepe steekwond zieltogend op de vloer. Nogara lag ernaast, maar hij overleefde.

Op de Angels maakte dit verlies niet eens zo’n heel sterke indruk. De Telegraaf sprak enkele Italianen. Ze verklaarden dat ze het ‘prettig’ hadden gevonden in Haarlem. ‘De mensen waren aardig.’

(Dader Jan de R. kreeg twee jaar en was dus al weer enkele jaren vrij toen hij in 1979 op het strand van Bloemendaal een 16-jarige jongen doodschoot na ruzie over een hond.)

Door naar Hells Angels: deel 2.

 16,5
KNMI IJmuiden – 12-08-1972

Bijgewerkt: 23-07-2016 21:51

Reacties (0)

Log in om te reageren