Pleegden de doden in café Istanbul eerder een ripdeal?

Datum
maandag 9 mei 2016
Adres
Malvert
Plaats
Nijmegen

Een voorbijganger zag vanaf de stoep een lijk in café Istanbul liggen en waarschuwde de politie, die binnen nog een lijk vond. De slachtoffers waren twee Marokkaanse broers: Othman en Najim Echargui. 

22 kogels waren op hen afgevuurd, achttien hadden doel getroffen.

De politie hield twee verdachten aan, ook broers: Bjorn (36) en Gjordan D. (42). De mannen waren bekenden van de politie. Dat wil zeggen: alle vier.

Othman en Najim Echargui waren in februari 2013 betrokken bij een schietpartij in Nijmegen, waarbij een 20-jarige Turk gewond raakte. Een dag eerder hadden Othman (toen 29) en Najim (toen 30) in een café ruzie met een groep Turken. De volgende dag kwamen ze elkaar weer tegen. Othman en Najim zaten in een Volkswagen Golf en volgens het Openbaar Ministerie schoot Othman vanuit de bijrijdersstoel (Najim reed) drie of vier keer op de inzittenden van een Mazda en trof een van hen – de 20-jarige – in zijn arm en been. Het OM eiste 9 jaar, de rechtbank veroordeelde Othman tot 6 jaar. 

Najim werd conform vrijgesproken.

Maar Othman ging in hoger beroep en dat mocht hij – kennelijk – in vrijheid afwachten. Het was niet de eerste die nog zou leven als hij was gaan zitten.

Istanbul wordt uitgebaat door de 32-jarige Ismaël Diyenli, wiens vader het naastgelegen eethuis Portofino bestiert. De Gelderlander sprak met de vader, die vertelde dat zijn zoon urenlang op het politiebureau werd verhoord.

Beiden staan voor een raadsel. De vader: 'Wij hebben geen idee wat er is gebeurd. Ismaël was om 01:00 uur al vertrokken. De medewerker sloot af. Om 03:00 uur. Daarna zat het café gewoon dicht. Ik was vanmorgen naar de groothandel. Toen ik om 12:45 hier terug kwam, was er opeens allemaal politie. Wij begrijpen hier niets van.'

In ieder geval werden nog die nacht de broers D. opgepakt. 

Tegenover de politie verklaarde Björn D. dat hij door de eigenaar van het café werd gebeld met het verzoek onmiddellijk te komen. De Marokkanen beschuldigden hem en zijn broer ervan drugs van hen gestolen te hebben. D. belde daarop zijn broer en vroeg hem mee te gaan.

Binnen liep het snel uit de hand.

Tegenover de politie ontkende Björn D. geschoten te hebben en bovendien zou hij niet geweten hebben dat zijn broer een pistool bij zich had. Gjordan D. verklaarde dat hij uit zelfverdediging had geschoten. 

In februari 2018 stonden de broers D. voor de rechter. Het Openbaar Ministerie eiste 17 jaar tegen Gjordan en 15 jaar tegen Björn. Overigens voor doodslag, niet voor moord. 

Maar wel een dubbele doodslag.

De rechtbank veroordeelde Gjordan tot 16 jaar en Björn tot 15 jaar.

Tegen de eigenaar van café Istanbul eist het OM 6 maanden cel. De man zou de videorecorder met daarop de beelden van de schietpartij in het water van het Maas-Waalkanaal hebben gegooid. 

Hij ontkende elke betrokkenheid. Maar een getuige had gezien dat hij iets in het water gooide op de plek waar de politie later een videorecorder opdook... met beelden van een schietpartij in café Istanbul.

Hij kreeg 6 maanden cel, de hoogste straf voor dit soort vergrijp.

Overigens zouden Othman en Najim drie maanden voor hun dood betrokken zijn geweest bij een dodelijke ripdeal.

De broers D. gaan in hoger beroep.

Slachtoffers

NaamOthman Echargui
Geboren
Overleden16 mei 2016

NaamEchargui. Najim
Geboren
Overleden16 mei 2016
 20,1
KNMI Volkel – 09-05-2016

Bijgewerkt: 04-07-18 11:29

Reacties (0)

Log in om te reageren