Ripdealers vermoord in café Istanbul

Datum
maandag 9 mei 2016
Adres
Malvert
Plaats
Nijmegen

Een voorbijganger zag vanaf de stoep een lijk in café Istanbul liggen en waarschuwde de politie, die binnen nog een lijk vond. De slachtoffers waren twee Marokkaanse broers: Najim en Othman Echargui. 

22 kogels waren op hen afgevuurd, achttien hadden doel getroffen.

De politie hield twee verdachten aan, ook broers: Bjorn (36) en Gjordan D. (42). De mannen waren bekenden van de politie. Dat wil zeggen: alle vier.

Najim en Othman Echargui waren in februari 2013 betrokken bij een schietpartij in Nijmegen, waarbij een 20-jarige Turk gewond raakte. Een dag eerder hadden Najim (toen 30) en Othman (toen 29) in een café ruzie met een groep Turken. De volgende dag kwamen ze elkaar weer tegen. Najim en Othman zaten in een Volkswagen Golf en volgens het Openbaar Ministerie schoot Othman vanuit de bijrijdersstoel (Najim reed) drie of vier keer op de inzittenden van een Mazda en trof een van hen – de 20-jarige – in zijn arm en been. Het OM eiste 9 jaar, de rechtbank veroordeelde Othman tot 6 jaar. 

Najim werd conform vrijgesproken.

Maar Othman ging in hoger beroep en dat mocht hij – kennelijk – in vrijheid afwachten. Het was niet de eerste die nog zou leven als hij was gaan zitten.

Istanbul werd uitgebaat door de 32-jarige Ismaël Diyenli, wiens vader het naastgelegen eethuis Portofino bestierde. De Gelderlander sprak met de vader, die vertelde dat zijn zoon urenlang op het politiebureau werd verhoord.

Beiden stonden voor een raadsel. De vader: 'Wij hebben geen idee wat er is gebeurd. Ismaël was om 01:00 uur al vertrokken. De medewerker sloot af. Om 03:00 uur. Daarna zat het café gewoon dicht. Ik was vanmorgen naar de groothandel. Toen ik om 12:45 hier terug kwam, was er opeens allemaal politie. Wij begrijpen hier niets van.'

In ieder geval werden nog die nacht de broers D. opgepakt. 

Tegenover de politie verklaarde Björn D. dat hij door de eigenaar van het café werd gebeld met het verzoek onmiddellijk te komen. De Marokkanen beschuldigden hem en zijn broer ervan drugs van hen gestolen te hebben. D. belde daarop zijn broer en vroeg hem mee te gaan.

Binnen liep het snel uit de hand.

Gjordan trok zijn pistool sneller dan Najim en schoot hem neer. Toen zijn vuurwapen weigerde pakte hij het wapen van Najim en schoot daarmee op Othman. Ook Björn schoot.

Het Openbaar Ministerie eiste 17 jaar tegen Gjordan en 15 jaar tegen Björn. Overigens voor doodslag, niet voor moord. 

Maar wel een dubbele doodslag.

De rechtbank veroordeelde Gjordan tot 16 jaar en Björn tot 15 jaar.

Tegen de eigenaar van café Istanbul eist het OM 6 maanden cel. De man zou de videorecorder met daarop de beelden van de schietpartij in het water van het Maas-Waalkanaal hebben gegooid. 

Hij ontkende. Maar een getuige had gezien dat hij iets in het water gooide op de plek waar de politie later een videorecorder opdook... met beelden van een schietpartij in café Istanbul: 6 maanden cel, de hoogste straf voor dit soort vergrijp.

De vraag is of Gjordan wist dat hij een moordenaar doodschoot. Drie maanden voor hun dood waren Najim en Othman betrokken bij een dodelijke ripdeal. Najim zou daarbij de schutter zijn geweest.

De broers gingen in hoger beroep - en voor beiden pakte dat slecht uit: 18 jaar voor Gjordan en eveneens 18 jaar voor Björn, 2 resp. 3 jaar extra.

Slachtoffers

NaamOthman Echargui
Geboren
Overleden16 mei 2016

NaamEchargui. Najim
Geboren
Overleden16 mei 2016
 20,1
KNMI Volkel – 09-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 08-01-2021 15:35

Reacties (0)

Log in om te reageren