Nijmegen: twee doden café Istanbul, twee aanhoudingen

Datum
maandag 9 mei 2016
Adres
Malvert
Plaats
Nijmegen

Een voorbijganger zag vanaf de stoep een lijk in het café Istanbul liggen en waarschuwde de politie, die binnen nog een lijk vond. De slachtoffers waren twee Marokkaanse broers: Othman en Najim Echargui.

Inmiddels zijn twee verdachten aangehouden, ook broers: Bjorn (36) en Gjordan D. (42). De mannen waren bekenden van de politie. Dat wil zeggen: alle vier.

Othman en Najim Echargui waren in februari 2013 betrokken bij een schietpartij in Nijmegen, waarbij een 20-jarige Turk gewond raakte. Een dag eerder hadden Othman (toen 29) en Najim (toen 30) in een café ruzie met een groep Turken. De volgende dag kwamen ze elkaar weer tegen. Othman en Najim zaten in een Volkswagen Golf en volgens het Openbaar Ministerie schoot Othman vanuit de bijrijdersstoel (Najim reed) drie of vier keer op de inzittenden van een Mazda en trof een van hen – de 20-jarige – in zijn arm en been. Het OM eiste 9 jaar, de rechtbank veroordeelde Othman tot 6 jaar. Najim werd conform vrijgesproken.

Maar Othman ging in hoger beroep en dat mocht hij – kennelijk – in vrijheid afwachten. Het is niet de eerste die nog zou leven als hij was gaan zitten.

Volgens vlinderscrime.nl zouden de slachtoffers de broers D. voor een ton aan wiet hebben geript.

Café Istanbul wordt uitgebaat door de 32-jarige Ismaël Diyenli, wiens vader het naastgelegen eethuis Portofino bestiert. De Gelderlander sprak met de vader, die vertelde dat zijn zoon urenlang op het politiebureau is verhoord.

Beiden staan voor een raadsel. De vader: 'Wij hebben geen idee wat er is gebeurd. Ismaël was om 01:00 uur al vertrokken. De medewerker sloot af. Om 03:00 uur. Daarna zat het café gewoon dicht. Ik was vanmorgen naar de groothandel. Toen ik om 12:45 hier terug kwam, was er opeens allemaal politie. Wij begrijpen hier niets van.'

In ieder geval werden nog die nacht de broers D. opgepakt. Tegenover de politie verklaarde Bjorn D. dat hij door de eigenaar van het café werd gebeld met het verzoek onmiddellijk te komen. D. belde daarop zijn broer en vroeg hem mee te gaan.

Tegenover de rechtbank verklaarde Bjorn D. dat hij niet wist dat zijn broer een pistool bij zich had. Het Openbaar Ministerie denkt dat beiden een vuurwapen bij zich hadden.

Wordt vervolgd.

Slachtoffers

NaamOthman Echargui
Geboren
Overleden16 mei 2016

NaamEchargui. Najim
Geboren
Overleden16 mei 2016
 20,1
KNMI Volkel – 09-05-2016

Labels

Bijgewerkt: 04-09-17 09:50

comments powered by Disqus