Ripdealende moordenaar doodgeschoten

Datum
zaterdag 28 november 2015
Adres
Cornelis Outshoornstraat
Plaats
Amsterdam

Van wie waren de drugs die de zwakbegaafde Antilliaanse crimineel Cartney Kronstadt (27) het leven kostte? En van wie waren de vuurwapens waarmee die middag werd geschoten?

De politie reageerde rond 15.00 uur op een melding en vond in de woning een gewonde man: Petrus Johannes L., geboren in 1956. Hij is de bewoner van het pand. Even later trof de politie op straat een zwaargewonde man aan: Kronstadt. Reanimatie mocht niet meer baten.

L. werd aangehouden, net als de ook aanwezige Peter van O. Beiden - L. en Van O. - kenden elkaar uit de gevangenis, weet Het Parool te melden.

Dat betekent dat alle drie de gevangenis van binnen kenden. Cartney Kronstadt was zelfs een beruchte crimineel - en hij had het niet van een vreemde. Zijn vader handelde op Curaçao in drugs en werd daar (ook) doodgeschoten.

In 2008 was Cartney zelf betrokken bij de moord op een drugshandelaar in Utrecht. Samen met Leonard S. wilde hij op 13 januari een ripdeal op de man plegen, maar uiteindelijk schoten ze het slachtoffer door zijn hoofd.

Slim opereerden de daders niet: Cartney Kronstadt had voor deze klus een auto gehuurd - en nog wel op zijn eigen naam. Zoals gezegd: hij was zwakbegaafd.

Voor zijn betrokkenheid bij die ripdeal werd hij tot 16 jaar cel veroordeeld, maar zijn advocaat was in cassatie gegaan en die mocht Kronstadt in vrijheid afwachten. En zo kon het gebeuren dat hij bij L. in de Cornelis Outshoornstraat aanbelde.

L. dreef daar een postorderbedrijf en een adviesbureau voor reclame op internet. Voordien had hij een café in Amsterdam-Zuid. Althans: dat staat nu op naam van een familielid. Maar uit de reconstructie van Het Parool blijkt dat L. ook in drugs handelde.

Dat althans moet de conclusie zijn. In de woning werd een kilo cocaïne gevonden, maar pas bij de derde doorzoeking. Die zal Kronstadt er dus wel niet hebben achtergelaten, want er was geen tijd om die kilo zo goed te verstoppen dat de politie die pas bij de derde doorzoeking vond.

Maar het ligt ingewikkelder. Bij het lijk van Kronstadt werd nog een kilo cocaïne aangetroffen. Het kan dat hij die had meegenomen naar L. en hem te koop had willen aanbieden, maar dat de deal om de een of andere reden niet doorging en hij met drugs weer weg wilde.

Het kan natuurlijk ook dat hij die kilo zojuist had gekocht of geript.

Hoe dan ook, het blijft de vraag wie Kronstadt heeft doodgeschoten. Er werden twee vuurwapens in de woning gevonden, een pistool en een revolver. Volgens Van O. had Kronstadt die beide meegenomen. Kronstadt zou toen in gevecht zijn geraakt met L. en daarbij een van die vuurwapens hebben laten vallen. Van O. raapte dat wapen op, verklaart hij. Toen Kronstadt het wapen dat hij nog in zijn handen had op Van O. richtte, moest hij wel schieten.

Kan. Maar heel waarschijnlijk klinkt het niet. Het Openbaar Ministerie gelooft hem in ieder geval niet en eiste 9 jaar. Uitspraak mei 2017.

Slachtoffers

NaamCartney Kronstadt
Geboren1988
Overleden28 nov. 2015
 7
KNMI Schiphol – 28-11-2015

Bijgewerkt: 22-10-2023 20:41

Reacties (0)

Log in om te reageren