Italiaan na 13 jaar voor dubbele moord veroordeeld

Datum
donderdag 26 september 2002
Adres
Korte Leidsedwarsstraat 77b
Plaats
Amsterdam

De Italiaan Filippo Cerfeda is in november 2015 door een Italiaanse rechtbank veroordeeld tot 5 jaar voor medeplichtigheid aan vier moorden, waaronder de moord in 2002 op twee Joegoslaven in discotheek The News in Amsterdam.

De 33-jarige Joegoslaaf Predrag ‘Pedja’ Saku (zie foto) en zijn landgenoot Miodrag ‘Mica’ Maric (42) vonden de muziek in The News veel te luid en gingen naar de overkant, naar café Royalty. Even later kwam een neef van Saku binnen en vroeg hen mee terug te gaan naar The News omdat hij ruzie had. In The News waren nog meer Joegoslaven en de neef had het woord puŝi gehoord, dat in het Servisch-Kroatisch zowel roken als pijpen betekent. Een belediging, dus.

Maric ging mee. Vermoedelijk sloeg de neef iemand met een asbak en daarna vlogen de barkrukken door de lucht.

Maar er bleken niet alleen Joegoslaven bij de vechtpartij betrokken - en er werd geschoten. Plots zakte Saku ineen, door twee kogels getroffen. De neef en Maric vluchtten naar buiten. Ook zij waren door kogels getroffen. ‘Meneer, er zit bloed op uw rug’, riep de portier Maric nog na toen hij de zaak uit strompelde. Hij zakte in de Leidsestraat bij de Prinsengracht tegenover restaurant Dikker & Thijs in elkaar en overleed.

De zaak leek onopgelost te blijven tot de Amsterdamse politie een jaar later de Italiaan Filippo Cerfeda (42) oppakte, niet zozeer voor de moorden maar als leider van de Nederlandse tak van maffiaorganisatie Sacra Corona Unità. Sindsdien werkt Cerfeda samen met de (Italiaanse) politie en justitie, in ruil voor een veel latere straf.

Een jaar later bekende hij de moord op de twee Joegoslaven, waarmee de zaak werd teruggebracht van een liquidatie in de onderwereld tot een ordinaire twist en wraak.

Maar Cerfeda bekende niet alleen deze moorden, maar ook de opdracht tot nog eens drie moorden. In 2001 had hij al zijn landgenoot Giuseppe Lezzi laten liquideren. Lezzi was ook lid van de Sacra Corona Unitá, maar werd door Cerfeda als een bedreiging gezien. Hij werd in november in een huis aan de Churchill-laan door een ondergeschikte van Cerfeda, Fabio Franco, doodgeschoten en in het Amsterdamse Bos begraven. Voor die moord werd Cerfeda al in 2008 veroordeeld.

Verder bekende Cerfeda opdracht te hebben gegeven tot de moord op twee Brazilianen in Woerden in 2002 die net 20 kilo cocaïne uit Antwerpen hadden opgehaald. Cerfeda wilde die drugs zonder ervoor te betalen. De lichamen van de slachtoffers werden langs de A2 gevonden.

Als spijoptant kreeg Cerfeda dus een lage straf. De twee Italianen die de Brazilianen daadwerkelijk doodschoten, Tiziano Greco en Adriano Palazzo, kregen levenslang. Het loont kortom 'pentito' te zijn.


 12,3
KNMI De Bilt – 26-09-2002

Labels

Bijgewerkt: 20-11-2015 11:34

Reacties (0)

Log in om te reageren