Dodelijke persoonsverwisseling in kantoor

Datum
donderdag 15 oktober 2015
Adres
Derkinderenstraat
Plaats
Amsterdam

Op 15 oktober werd in het pand Derkinderenstraat 11 in Nieuw-West de 37-jarige gewezen advocaat en vader van twee dochters Haydar Zengin in het kantoor van een bouwbedrijf doodgeschoten. 

Het slachtoffer was administratief medewerker bij dat bedrijf. Hij werd tussen 14 en 15.10 uur doodgeschoten. Het slachtoffer was gescheiden en had sinds kort weer een relatie.

Zengin - geboren in Kir┼čehir, Turkije - was lid van de AK Parti van de Turkse president Erdogan (afdeling Amsterdam) en toonde zich een tegenstander van de Koerdische arbeiderspartij PPK. 

Maar die opvatting kostte hem niet het leven. 

Die indruk werd versterkt toen op 11 november 2015 in hetzelfde pand een nieuwe schietpartij plaatsvond, om 16.45 uur. Een 49-jarige man uit Leiden raakte daarbij zwaargewond, Zeynel Er. Hij was de eigenaar van het bouwbedrijf. 

Volgens getuigen was de schutter van deze aanslag een blanke, blonde man van ongeveer 1.70 meter. Een woordvoerder van de politie uitte in Opsporing Verzocht het vermoeden dat die blanke, blonde man ook de moordenaar van Haydar Zengin was.

Vermoedelijk had Zengin de pech dat hij een paar weken voor zijn dood een ander bureau had gekregen, namelijk dat van Zeynel Er. 

Dat het inderdaad om een persoonsverwisseling ging, bleek op 14 juni 2016. Die dag werd Zeynel Er alsnog geliquideerd.

Slachtoffers

NaamHaydar Zengin
Geboren1977
Overleden15 okt. 2015

Daders/verdachten

NaamBlonde man
Geboren
Overleden

Op basis van de verklaringen van drie getuigen die de vermoedelijke moordenaar van Haydar Zengin goed hebben gezien zijn drie compositietekeningen gemaakt. Hij zou 1.75-1.80 m lang zijn, blank tot zeer lichtgetint en hij had een (lichtgekleurde) stoppelbaard. Alle getuigen noemen zijn donkere muts.

 7,2
KNMI Schiphol – 15-10-2015

Labels

Bijgewerkt: 24-12-2018 10:13

Reacties (0)

Log in om te reageren