Youssef el Kahtaoui geliquideerd

Datum
woensdag 13 mei 2015
Adres
De Clercqstraat
Plaats
Amsterdam

Youssef el Kahtaoui stond met zijn Volkswagen Polo voor het stoplicht te wachten toen hij schoten hoorde. Hij stapte uit, werd onder vuur genomen en stierf ter plekke.

Dit ging eraan vooraf.

Het was 0.20 uur toen twee gehelmde mannen Tapas Lounge Village op nummer 34 binnenkwamen, een bekende verzamelplek van criminelen. 

Een van hen droeg een kalasjnikov en bleef bij de deur staan, de ander liep door naar achteren en zocht iemand. 

Wat je in zo'n gelegenheid mag verwachten, gebeurde: een van de aanwezigen was gewapend en trok zijn pistool. Hij vuurde op de overvallers, althans op de man met de kalasjnikov. Die werd getroffen. De kogel ging dwars door hem heen en bleef in de deurpost achter.

Daarop verlieten de overvallers het etablissement. 

Buiten stapte Youssef el Kahtaoui uit zijn Volkswagen Polo om te kijken wat er aan de hand was. De man met de kalasjnikov aarzelde niet en schoot. Het is onduidelijk of hij gericht op El Kahtaoui schoot of hem slechts wilde verjagen. In ieder geval ketste een van de kogels af op het wegdek en drong via de zij het hart van El Kahtaoui binnen. Hij was op slag dood.

De politie liet eerder al weten dat Youssef el Kahtaoui een strafblad had, maar geen groot crimineel was: heling, mishandeling, bedreiging - dat werk. In Opsporing Verzocht werd daar eind mei 2015 aan toegevoegd dat hij wel een bekende was van de man die de schutters zochten, maar niet het beoogde doelwit.

Wie dat was, wilde de politie nog niet zeggen. 

Wouter Laumans en Marijn Schrijver schreven op de site van Nieuwe Revu dat El Kahtaoui een vaste klant was van coffeeshop Cheech & Chong's, twee deuren verderop (De Clercqstraat 30, zie onder). Vermoedelijk was hij daar die avond geweest.

Volgens Laumans en Schrijver waren de schutters op zoek naar een getuige in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. De schutters zouden ook de naam van de gezochte hebben geroepen. In de woorden van Nieuwe Revu: ‘Waar is…!’ ‘Waar is…!’

Het leek Laumans en Schrijver kennelijk verstandig de naam van de gezochte weg te laten. Wel schreven ze dat al eens was geprobeerd de gezochte te liquideren, 'mogelijk' zelfs twee keer.

Het Parool noemde wel een naam. 

De schutters waren volgens Paul Vugts inderdaad op zoek naar een getuige van de dubbele liquidatie. Het zou volgens hem gaan om een van de broers Z. uit West, Samir of Mohammed. De twee hebben in ieder geval goede contacten met de beruchte familie B., ook uit West.

Uiteindelijk hield de politie de Surinamer Quincy S. aan. Hij is - althans volgens het Openbaar Ministerie - de man met de kalasjnikov en dus de man die doorboord werd. Op de kogel die uit de deurpost was gehaald, zat zijn dna.

S. werd in zijn cel aangehouden. Hij zat al vast voor een poging tot liquidatie in Almere op de Amsterdamse crimineel Mustafa el J. 

Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen S., die illegaal in Nederland verbleef. 

S. ontkende niet dat hij bij de schietpartij betrokken was, maar zei dat hij degene was die naar binnenging en niet degene die bij de deur bleef wachten.

En bovendien: hij wist niet beter dan dat het een incasso was. Iemand was iemand nog geld schuldig - en dat kwam hij toen halen.

Meer niet.

De eis gold overigens ook de voorgenomen liquidatie van Mustafa el J.

De rechtbank hield Quincy S. volledig verantwoordelijk voor de dood van Youssef el Kahtaoui en achtte voorbedachte raad bewezen. 

S. kreeg 25 jaar.

In hoger beroep eiste het OM opvallend genoemd geen levenslang meer, 27 jaar.

Het hof veroordeelde S. tot... levenslang. En de Hoge Raad liet dat vonnis in stand (juni 2023).

De tweede dader is overigens nog niet opgepakt. 

Village is niet te verwarren met coffeeshop Cheech & Chong's op nummer 30. Daar schoot op 10 november 1997 - de zaak heette toen nog Los Amigos - de 25-jarige Marokkaan Youssef M. met zijn broer Mohamed aan zijn zijde landgenoot Aissa el Bellouki (27) dood.

Slachtoffers

NaamYoussef el Kahtaoui
Geboren1989
Overleden13 mei 2015
 11,8
KNMI Schiphol – 13-05-2015

Labels

Bijgewerkt: 20-06-2023 14:08

Reacties (0)

Log in om te reageren