Youssef el Kahtaoui uit Zaandam geliquideerd

Datum
woensdag 13 mei 2015
Adres
De Clercqstraat
Plaats
Amsterdam

De politie gaat er inmiddels vanuit dat Youssef el Kahtaoui niet de man was die de schutters zochten, maar wel een bekende van het beoogde doelwit was.

El Kahtaoui stond met zijn donkere Volkswagen Polo voor het stoplicht te wachten toen een kogel langs zijn wagen vloog. Hij stapte uit en werd onder vuur genomen. Onduidelijk is of die eerste kogel per ongeluk werd afgeschoten.

Het was 0.20 uur toen twee gehelmde mannen Tapas Lounge Village op nummer 34 binnenkwamen, een bekende verzamelplek van criminelen. Een van hen droeg een kalasjnikov en bleef bij de deur staan, de ander liep door naar achteren en zocht iemand. Daarop zou een van de aanwezigen ook een vuurwapen hebben getrokken en op de twee overvallers hebben gevuurd, die het etablissement hals over kop verlieten. Mogelijk struikelde een van hen, waarbij mogelijk zijn vuurwapen afging. Dat was dan de kogel die vlak langs de wagen van El Kahtaoui vloog. Die stapte uit en werd doodgeschoten. Het kan ook zijn dat de schutters dachten dat in de Volkswagen Polo de man zat die ze zochten. Die had namelijk, zo bleek later, vijf minuten eerder Village verlaten.

De politie liet eerder al weten dat Youssef el Kahtaoui een strafblad had, maar geen groot crimineel was: heling, mishandeling, bedreiging - dat werk. In Opsporing Verzocht werd daar eind mei 2015 aan toegevoegd dat hij wel een bekende was van de man die de schutters zochten.

Wie dat is, wil de politie nog niet zeggen. Wouter Laumans en Marijn Schrijver schreven op de site van Nieuwe Revu dat El Kahtaoui een vaste klant was van coffeeshop Cheech & Chong's, twee deuren verderop (De Clercqstraat 30, zie onder). Volgens hen waren de schutters op zoek naar een getuige in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. De schutters zouden ook de naam van de gezochte hebben geroepen. In de woorden van Nieuwe Revu: ‘Waar is…!’ ‘Waar is…!’

Het leek Laumans en Schrijver kennelijk verstandig de naam van de gezochte weg te laten. Waarom is onduidelijk. Wel schreven ze dat al eens was geprobeerd de gezochte te liquideren, 'mogelijk' zelfs twee keer.

Het Parool noemde wel een naam. De schutters waren volgens Paul Vugts inderdaad op zoek naar een getuige van de dubbele liquidatie. Het zou volgens hem gaan om een van de broers Z. uit West, Samir of Mohammed. De twee hebben in ieder geval goede contacten met de beruchte familie B., ook uit West.

Volgens de politie waren de moordenaars van El Kahtaoui donker getint. Ze heeft intussen beelden van een bewakingscamera vrijgegeven: https://www.youtube.com/watch?v=ixbAsPepiQM&featur...

Te zien is dat iemand hard wegrent en dat later een andere man vanuit de richting van Village naar het kruispunt met de Bilderdijkstraat loopt waar El Kahtaoui voor het stoplicht staat. El Kahtaoui stapt uit en wordt beschoten. Op dat moment tram 3, die in z'n volle lengte een schietschijf vormt. Een van de kogels slaat schuin aan de overkant van de kruising in een raam van de Banque Chaabi du Maroc. Een andere in een vestiging van Albert Heijn. De schutter loopt terug naar Village, voor welk etablissement de vluchtscooter klaar staat. Even later rijden ze weer in beeld, over de kruising met de Bilderdijkstraat rechtdoor het beeld uit.

De politie is nog op zoek naar getuigen, onder wie passagiers van de tram die op dat moment voorbijreed (en ook werd geraakt). Maar vooral naar de man die voor Village stond en kort voor de schietpartij hard wegliep.

Verder heeft ze enkele vragen:

* Was Youssef el Kahtaoui wel het doelwit?
* Wie was de klant van Village die op de twee latere schutters schoot en ze daarmee de zaak uit jaagde?
* Hebben die twee ‘donker getinte’ mannen in Village inderdaad de naam of bijnaam geroepen van hun doelwit, en zo ja: wie is dat dan?
* Wie was de Marokkaans ogende man die Village leek te willen binnenlopen, terwijl de schutters binnen waren, maar ineens hard wegrende?
* Waar is de scooter waarop de twee schutters zijn gevlucht?

Op politie.nl staat een beschrijving van de man die wegrende: 'Het gaat om een vermoedelijk Marokkaanse man met een tenger postuur, kort zwart haar, tussen de 22 en 25 jaar oud, 1.75-1.80m lang en gekleed in een grijze sportbroek met lange pijpen en een qua kleur matchende trui.'

Village is niet te verwarren met coffeeshop Cheech & Chong's op nummer 30. Daar schoot op 10 november 1997 - de zaak heette toen nog Los Amigos - de 25-jarige Marokkaan Youssef M. met zijn broer Mohamed aan zijn zijde landgenoot Aissa el Bellouki (27) dood.

Slachtoffers

NaamYoussef el Kahtaoui
Geboren1989
Overleden13 mei 2015
 11,8
KNMI Schiphol – 13-05-2015

Labels

Bijgewerkt: 21-08-17 11:51

comments powered by Disqus