Baris Önder geliquideerd, zijn vrouw beschoten

Datum
zondag 26 april 2015
Adres
S.F. van Ossstraat
Plaats
Amsterdam

De man die vannacht in Osdorp in zijn auto werd doodgeschoten, is de 26-jarige Turkse crimineel Baris Önder. Hij was de zoon van Atilla, een grote speler in de (Amsterdamse) drugswereld. De vrouw die op 4 juni 2015 werd beschoten in de Charles Boissevainstraat was de weduwe van Önder, Najoua K. (27). Ze waren in 2014 getrouwd en raakte zwaargewond. De Charles Boissevainstraat is om de hoek bij de S.F. van Ossstraat.

Baris Önder reed om 2.10 uur in zijn staalgrijze Audi A4 toen hij met een automatisch geweer onder vuur werd genomen; de daders vluchtten in een zilvergrijze BMW of Mercedes richting Pieter Calandlaan. Önder zou op bezoek zijn geweest bij een oom van hem, die in de straat woont. De vrouw die hem vergezelde, bleef ongedeerd.

Op 10 december vorig jaar was zijn jeugdvriend en partner in crime Murat Garki al geliquideerd, in de Uiterwaardenstraat. En de twee moorden lijken met elkaar in verband te staan.

Önder en Garki werden onder meer verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Aytas Göraler in januari 2014 in West. Göraler was ooit uitbater van club The Sand in Westpoort, waarin vader Atilla Önder had geïnvesteerd. Maar de zaak werd geseponeerd.

Beiden stonden ook bekend als rippers. In maart 2010 beroofden ze bij een woningoverval een drugshandelaar van een partij heroïne, althans: ze werden veroordeeld, maar het hoger beroep liep nog.

Verder werden ze verdacht van het afpersen en ontvoeren van een drugshandelaar in april 2013. Inzet toen was een partij synthetische drugs. Bij een huiszoeking werden bij Önder thuis twee vuurwapens gevonden. Ook deze rechtszaak liep nog, maar Garki en Önder mochten die van de rechtbank in vrijheid afwachten. Een vrijheid waarvan iemand kennelijk heeft geprofiteerd.

Maar mogelijk dateert de aanleiding tot de liquidatie van Baris Önder uit 2013, meldt Het Parool. In dat jaar werd in een bos buiten Istanboel het lijk van de Nederlandse Turk en crimineel Zuhuri Sahin (25 juni 1980 te Breda) gevonden. Baris Önder werd van deze moord verdacht, zowel door criminelen als de Turkse politie.

De Telegraaf wist in de editie van 3 juni 2015 op basis van 'uiterst vertrouwelijke stukken' te melden dat Het Parool er niet veel naast zat. De krant schreef dat Garki, Önder en Ersin K. xtc-pillen naar Turkije smokkelden en dat Zuhuri Sahin eerst 60.000 en vervolgens nog eens 300.00 pillen had weggetipt. Daarop zouden Garki, Önder en die Erskin K. genoemde Sahin hebben laten ombrengen. Waarna ze zelf doelwit werden. Ersin K. zit sinds vorig jaar in Nederland vast wegens het bezit van een vals paspoort.

Ook wordt gekeken of de liquidatie van Önder te maken heeft met de moord op de 60-jarige Beyhan Demirci op 14 februari 2015 in de Pieter van der Werfstraat (zie daar). Önder had enkele jaren een relatie met haar dochter en die dochter had ten tijde van de moord op Önder een relatie met Mehmet D., die in februari 2015 werd opgepakt wegens verboden wapenbezit. Maar met die xtc lijkt dat minder waarschijnlijk.

De man op de foto onder 'Slachtoffers' (boven) is Murat Garki of Baris Önder. De foto is in ieder geval gemaakt in oktober 2012, toen beiden in de Derkinderenstraat in West werden gearresteerd. Surveillerende agenten hadden de twee zien rijden in een wagen die was gehuurd van een bedrijf dat meer criminelen als klant had en ze staande gehouden. Beiden waren toen gewapend.

De liquidatie van Baris Önder is de achtste moord dit jaar in Amsterdam. In 1998 stond de teller eind april al op zestien. Dat jaar werden meer dan zestig moorden gepleegd.

Advocaat Jillis Roelse van het slachtoffer meldt crimesite.nl dat hij een 'dierbare cliënt' heeft verloren. 'Het verlies van Baris is zeer groot.'

Slachtoffers

NaamBaris Erol Önder
Geboren1989
Overleden26 apr. 2015
 9,8
KNMI Schiphol – 26-04-2015

Labels

Bijgewerkt: 15-11-2015 12:14

Reacties (0)

Log in om te reageren