Persoonsverwisseling: onschuldige bordenwasser geliquideerd

Datum
woensdag 28 januari 2015
Adres
Wolbrantskerkweg
Plaats
Amsterdam

De man die in de nacht van dinsdag op woensdag even voor 2.30 uur voor een woning in Osdorp met een automatisch wapen werd doodgeschoten, is de 37-jarige Augustine Kwabena Nyantakyi uit Ghana (19 september 1977 te Kumasi). De bekende bordjes op straat geven aan dat er niet op een kogel meer of minder is gekeken. Getuigen zagen een auto wegrijden. Het slachtoffer overleed ter plekke.

De liquidatie heeft niets te maken met de oorlog in de Marokkaanse onderwereld. Althans: het slachtoffer niet. Nyantakyi is - zo liet de politie weten toen ze foto's van hethem vrijgaf - 'op geen enkele wijze te linken aan zware criminaliteit'. Hij werkte tot zijn dood als bordenwasser in restaurant De Plantage bij Artis, was gelovig en bezocht regelmatig de Jesus Christ Foundation Church in Zuidoost. Hoewel getrouwd had hij sinds enkele maanden een relatie met een vrouw die in de flat woonde waarvoor hij werd doodgeschoten. Hij was net de buitentrap opgelopen. Zijn wettige echtgenote had daar volgens vrienden en bekenden van het slachtoffer geen bezwaar tegen. Ligt in die buitenechtelijke relatie het motief of was er sprake van een persoonsverwisseling, net als bij Stefano Eggermont (2014)?

Dat laatste wordt steeds waarschijnlijker. De Telegraaf meldde kort na de moord dat in dezelfde flat de Marokkaanse kickbokser Aziz K. woont, bijgenaamd AK47 en een vriend van de in 2014 geliquideerde Marokkaanse kickbokser Tarik el Idrissi.

Maar Het Parool sprak in april 2016 met K. en wist te melden dat in die flat nog twee anderen woonden die het doelwit hadden kunnen zijn. De krant noemde geen namen. Een van hen wordt zelf van een liquidatie verdacht en was bovendien al eens doelwit van een aanslag.

Kickbokser K. intussen, houdt vol niets met criminaliteit te maken te hebben. Dat zijn vader ooit werd ontvoerd en een aantal dagen vastgehouden, moeten we dan ook niet fout interpreteren.

In oktober 2012 werd overigens in dezelfde portiek in de Wolbrantskerkweg een woning overvallen, waarbij werd geschoten.

De moord op de Ghanes bordenwasser was de tweede ooit in de Wolbrantskerkweg. Op 10 februari 1985 doodde een Antilliaan zijn dochtertje van drie maanden.


Slachtoffers

NaamAugustine Kwabena Nyantakyi
Geboren1977
Overleden28 jan. 2015
 5,2
KNMI Schiphol – 28-01-2015

Labels

Bijgewerkt: 14-12-2018 10:49

Reacties (0)

Log in om te reageren