Dubbele moord in schrijversbuurt

Datum
woensdag 6 november 2013
Adres
Israël Queridostraat
Plaats
Amsterdam

Omwonenden hoorden geschreeuw en waarschuwden de politie. Agenten vonden buiten op straat een zwaargewonde vrouw, Fatma Dikayak, binnen een dode man, Sait Oyunlu. Het stel was neergestoken door een 40- tot 45-jarige blanke man die vluchtte in de richting van de Burgemeester Van Tienhovengracht.

In 2014 werd een verdachte aangehouden: Seref C. Maar hij moest weer worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Eind 2015 doodde hij in Valkenswaard de Turk Karaman. Althans: in die zaak hoorde hij eind 2016 22 jaar tegen zich eisen, maar hij werd vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld voor het in brand steken van de vluchtauto.

Maar hij kwam niet op vrije voeten, want al voor de vrijspraak klonk was hij ten tweede male aangehouden voor de dubbele moord in Amsterdam.

In november 2016 was een eerste zitting (pro forma). Het Openbaar Ministerie maakte toen bekend dat Oyunlu met negen en Dikayak met zeventien messteken werden gedood. De vrouw moet zich hevig hebben verzet.

In de bosjes vlak bij de woning van de slachtoffers had de politie een mes gevonden, maar het is de vraag of dat het moordwapen is. Er zat geen bloed op, maar wel het dna van C. en dat van Oyunlu.

C. verklaarde dat hij met Oyunlu in heroïne handelde en dat ze het mes gebruikten om drugspakketten open te snijden.

Maar ook op het polshorloge van C. zat celmateriaal van Oyunlu.

En volgens zijn advocaat lijkt de compositietekening die op basis van getuigenverklaringen van de dader werd gemaakt, niet op C. Bovendien is er een filmpje waarop te zien is dat iemand van de plaats delict wegloopt en die - aldus nog steeds de advocaat - lijkt wel op de compositietekening.

Tijdens de inhoudelijk behandeling van de zaak bleek het OM niet onder de indruk van het verweer van de verdachte en zijn raadsvrouw. De eis luidde 25 jaar.

Seref C. bleef ontkennen. Wel gaf hij toe dat hij die avond bij de slachtoffers thuis was geweest, maar toen hij het pand verliet leefden beiden nog. De moordenaar moest dus na hem zijn gearriveerd, stelde hij.

De rechtbank veroordeelde hem tot 14,5 jaar.

Overigens is het OM in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak in de zaak Karaman.Slachtoffers

NaamFatma Dikayak
Geboren1961
Overleden6 nov. 2013
 10,9
KNMI Schiphol – 06-11-2013

Labels

Bijgewerkt: 02-11-2017 10:30

Reacties (0)

Log in om te reageren