Roof leidt tot moord

Datum
woensdag 9 januari 2013
Adres
Pomonastraat
Plaats
Amsterdam

Yasmina S. (47) kwam dagelijks bij de 76-jarige Piet van Pareen over de vloer om cocaïne te gebruiken. Ze vertelde haar zoon Bruce D. (21) dat er geld te halen viel en Bruce beroofde met Brian S. (23) Van Pareen. De alleenstaande man werd met een koevoet doodgeslagen.

Althans, zo stond het er aanvankelijk. Maar de familie van S. liet via via weten dat Van Pareen niet met die koevoet was doodgeslagen. Hieronder geven we daarom weer wat de rechtbank bewezen achtte.

Bruce en Brian belden aan en deden zich voor als bezorgers van een postpakket. De rechtbank achtte het aannemelijk dat ze 'zo stil mogelijk en met zo min mogelijk geweld' Van Pareen wilden beroven. Maar meteen nadat Van Pareen de voordeur had geopend ging het mis. De rechtbank:

'Reeds na opening van de deur van de woning door Van Pareen verloopt de situatie echter anders dan verdachten vooraf hadden bedacht. Verdachte [Brian S.] duwt Van Pareen naar achteren. In plaats van achteruit de gang in te gaan komen beiden door de duw ten val in de gang en ontstaat er gelijk paniek. Er gaat met veel lawaai een tafeltje omver. Van Pareen blijkt zich bovendien flink te verzetten. [Brian S.] gaat bovenop Van Pareen zitten en drukt hem tegen de grond. Medeverdachte [Bruce D.] probeert vervolgens de voeten en handen van Van Pareen vast te binden met tape. Omdat hij zich blijft verzetten geeft [Bruce D.] Van Pareen een schop tegen zijn benen en besluiten verdachten hem ook nog een klap, naar eigen zeggen ‘een tikje’, met een meegenomen koevoet op zijn hoofd te geven. Op aanwijzingen van [Bruce D.] doet [Brian S] dit met de bolle kant van de koevoet. De tik met de koevoet heeft een verwonding veroorzaakt bij Van Pareen. Van Pareen is hierdoor mogelijk ook buiten bewustzijn geraakt. Dat deze klap echter niet zodanig hard is aangekomen dat dit een bijdrage heeft geleverd aan het intreden van de dood, vindt zijn bevestiging in de rapportage van het NFI. Vervolgens worden de handen, de voeten en de mond van Van Pareen vastgebonden/dichtgeplakt met tape. De neus wordt vrijgelaten.

Verdachten gaan vervolgens in de woning op zoek naar geld maar kunnen niets vinden en merken al snel dat het niet goed gaat met het slachtoffer. Ze leggen Van Pareen op zijn zij met een kussentje onder zijn hoofd, halen de tape weg bij zijn mond en verlaten zonder geld gehaast de woning. Ze spoeden zich naar de woning van verdachte [Bruce D.] om tegen zijn moeder, medeverdachte [Yasmina S.], te zeggen dat het niet goed gaat met Van Pareen en dat zij naar de woning toe moet gaan om Van Pareen te helpen.'

Aldus de rechtbank.

De rechtbank nam verder de conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over dat het intreden van de dood van Van Pareen 'goed kan worden verklaard door verwikkelingen van het door hen geconstateerde geweld op de hals en het gelaat. De rechtbank neemt deze conclusie van het NFI over. Nu behoudens het door verdachten uitgeoefende geweld op geen enkele wijze van een andere aannemelijke oorzaak voor deze letsels is gebleken, kan het intreden van de dood redelijkerwijs aan verdachte en de medeverdachte worden toegerekend.'

Bruce D. en Brian S. hebben Van Pareen dus niet met die koevoet doodgeslagen, maar hem de keel dichtgeknepen, met die koevoet geslagen en vervolgens gekneveld. De rechtbank achtte bewezen dat Van Pareen door deze geweldhandelingen om het leven is gekomen.

Waarvan akte.

Bruce en Brian gingen beiden voor schut: 8 jaar ieder.

Slachtoffers

NaamPiet van Pareen
Geboren1937
Overleden9 jan. 2013

Daders/verdachten

NaamBrian S.
Geboren1989
Overleden
 6,7
KNMI Schiphol – 09-01-2013

Labels

Bijgewerkt: 21-08-2017 11:35

Reacties (0)

Log in om te reageren