‘Ganpat’ werd hij genoemd, de 33-jarige Surinamer Johannes Kastiel, wat zoiets als ‘dappere man’ betekent.
Ooit was hij lijfwacht van Ronnie Brunswijk, leider van een junglecommando in zijn geboorteland. Maar daarin lag de aanleiding tot zijn dood niet. Kastiel was drugshandelaar in het klein en werd beroofd.
Kastiel - vader van twee kinderen - woonde illegaal in Amsterdam; hij noemde zich Claude Gasson, geboren in 1978 op Frans Guyana.
Zo stond het ook in zijn valse paspoort.
Hij was die avond naar een slijterij gegaan om een telefoonkaart te kopen. Hij had een tas bij zich, en getuigen zagen dat hij zonder tas weer naar buiten kwam.
Dat was niet heel opvallend, voor sommigen, want de slijter stond erom bekend gestolen spullen op te kopen en ook in drugs te handelen.
Op de weg terug naar huis werd Kastiel vermoedelijk door twee Antillianen gevolgd, volgens justitie Jermain W. en Inchomar B. Toen ze zagen dat Kastiel in de lift wilde stappen, riepen ze: 'Houd de lift.'
En stapten volgens justitie ook in.
In die lift kreeg Kastiel in ieder geval een vuurwapen op zijn hoofd gezet, dat staat vast. En ook dat iemand de trekker overhaalde.
W. en B. waren in 2008 al in beeld als daders, maar het bewijs ontbrak.
In februari 2019 dacht justitie voldoende bewijs te hebben en eiste 12 jaar tegen Jermain W. (33, toen 22). Tegen Inchomar B. (idem) eiste justitie 10 jaar, twee jaar minder omdat W. zou hebben geschoten.
Justitie dacht voldoende bewijs te hebben nadat een beschermde getuige zich had gemeld. Deze persoon vertelde dat Inchomar B. tegen hem (of haar natuurlijk) had bekend dat hij en Jermain W. het slachtoffer hadden overvallen en 35.000 euro uit zijn zakken hadden getrokken.
En een gouden ketting van zijn nek en wat gouden ringen van zijn vingers.
Justitie nam Inchomar B. vooral kwalijk dat hij op het moment van de moord in een open inrichting verbleef, waar hij het restant van een celstraf uitzat. Hij keerde er de volgende dag wel naar terug.
In maart 2019 bleek die getuigenis doorslaggevend:de rechtbank veroordeelde W. tot 10 jaar en 8 maanden voor doodslag. De rechtbank zag geen argumenten voor een veroordeling voor moord.
Maar Inchomar B. werd vrijgesproken.
Sinds 2019 heet B. overigens weer voluit Balentien, want toen werd hij zelf doodgeschoten.
Beide verdachten hebben overigens al een fors strafblad. W. zit nu zelfs 12 jaar uit wegens verschillende geweldsdelicten. Hij kreeg daarvoor ook tbs. Justitie nam hem vooral kwalijk dat hij na de moord op Kastiel naar de kermis op de Dam ging.
Alsof er niets was gebeurd.
Inchomar Belentien kwam ook wel eens op de Dam. Daar ontmoette hij ooit Gwenette Martha, die later - in 2014 - in Amstelveen zou worden geliquideerd. W. behoorde tot de inner circle van Martha.
Volgens justitie nam hij daar op de Dam de opdracht tot een liquidatie aan, maar de rechtbank zag daarvoor te weinig bewijs.
In 2013 mislukte een aanslag op hem, in die zin dat hij het overleefde.
Maar in 2019 dus niet.