Analyse

31 moorden door asielzoekers in 2018? Lariekoek

Staatssecretaris Mark Harbers van justitie diende in mei 2019 zijn ontslag in na fout op fout.

Eerst werden cijfers over misdaden gepleegd door asielzoekers ter beschikking van het Algemeen Dagblad gesteld waarin ernstige delicten zoals moord en doodslag opzettelijk onder het kopje Overige waren weggemoffeld, vervolgens kreeg De Telegraaf (zie foto) van het ministerie cijfers waaruit zou moeten blijken dat asielzoekers in 2018 31 moorden hebben gepleegd.

31...

Indien juist, dan zouden asielzoekers ruim een kwart, bijna een derde van alle moorden dat jaar hebben gepleegd. 

Let wel: het ministerie bedoelde asielzoekers die nog in de procedure zitten. 

Kort voor zijn aftreden bracht Harbers dat aantal van 31 al terug tot 25 unieke zaken en uiteindelijk tot 1 zaak. In één 'voltooide' moord of doodslag zou een asielzoeker die nog in de procedure zit, betrokken zijn geweest. De rest bestond uit pogingen tot.

Welke die ene voltooide zaak is, heeft Moordatlas niet kunnen achterhalen. En Harbers maakte niet duidelijk welke rol de verdachte asielzoeker in die zaak (mogelijk) heeft gespeeld. 

In twee zaken uit 2018 staat vast dat de moordenaar een voormalig asielzoeker was. In deze moord aan de Klaverweide in Breda en in deze drievoudige moord in de Peperstraat in Papendrecht.

Beide daders woonden al geruime tijd in Nederland. De eerste kwam uit Syrië maar had hier al een bedrijf, de tweede was op 15-jarige leeftijd met zijn ouders meegekomen uit Angola (waar toen een burgeroorlog woedde). 

En dan nog is de vraag: in welke mate waren ze beschadigd door de gebeurtenissen in het land van herkomst.

In enkele zaken waren de daders mogelijk asielzoeker. We weten het domweg (nog) niet. Het gaat deze moord in Velserbroek (de dader pleegde zelfmoord) en deze in Rotterdam. 

In een zaak uit 2018 was de dader illegaal in het land. Maar dat is iets anders.

UPDATE:

Maar het onwaarschijnlijk blijkt waar: die laatste zaak is wel degelijk die ene zaak met een dode die Harbers bedoelde, zo ontdekte Chris Klomp van het AD. Sommigen daar op het ministerie of bij de politie vinden asielzoeker dus hetzelfde als illegaal.

Dat maakt het alleen maar erger.

Bijgewerkt: 9 okt. 2019

Reacties (0)

Log in om te reageren