Henk Baum (51) doodgeschoten

Datum
donderdag 22 maart 2018
Adres
Munstraat
Plaats
Schaijk

Henk Baum werd rond 15.00 uur beschoten toen hij in zijn auto - een Porsche Panamera - onder ecoduct Maashorst stond. Twee passerende tieners waarschuwden de politie. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

De politie hield de 20-jarige Dennie van der Z. aan. De man zat al vast op verdenking het veroorzaken van een explosie bij café 't Berghje aan de Berghemseweg in Oss en diverse brandstichtingen in Oss en Nijmegen alsmede autodiefstallen in de drie zuidelijke provincies en het deponeren van een handgranaat in een woning in Eindhoven.

In een woning aan de Keldermansstraat, om precies te zijn. Dat gebeurde om 6.00 uur; de bewoners bleven ongedeerd.

Twee van de brandstichtingen in Oss waren in een en dezelfde woning in de Asterstraat: die van de ouders en zus van Bianca van der H., de weduwe Hans van Geenen, die in 2008 werd geliquideerd.

De politie vermoedt overigens dat Van der Z. (telkens) in opdracht handelde, ook in de zaak Baum.

De 51-jarige Henk Baum woonde op woonwagenkamp Loosven in Nistelrode. Hij was een bekende van de politie.

In februari 2014 zat hij enige tijd vast voor het bedreigen van wethouder Rien Wijdeveen van de gemeente Bernheze. Baum zou de wethouder hebben bedreigd omdat zijn dochter geen standplaats kreeg.

De ex-vrouw van Baum verklaarde in BN de Stem dat Baum de wethouder helemaal niet bedreigd had. 'Hij is absoluut niet agressief. Hij heeft vijf kleinkinderen en zou zoiets nooit doen.'

Kort daarop onderzocht de politie zijn autosloperij aan de Diezeweg in Oss - en vond een vuurwapen en munitie. Voor de bedreiging kreeg Baum twee weken cel en 80 uur taakstraf.

Op camerabeelden is te zien dat Baum enige tijd werd achtervolgd door de chauffeur van een blauwe Ford Fiësta, die later verlaten In het verlengde van de Weversweg in het dorp Zeeland leeg en met de kofferbak open werd aangetroffen. Deze: 

Volgens het Brabants Dagblad werd in januari 2016 een man opgepakt voor een mislukte aanslag op een Boekelse boer. De dader werkte op de autosloperij van Baum. Hij kreeg 8 jaar cel. Binnenkort dient het hoger beroep in die zaak.

Maar onduidelijk is of deze zaak verband houdt met de moord op Baum.

In ieder geval zweeg de verdachte tijdens een pro forma-zitting op 13 februari 2019. 

En ook tijdens een tweede pro forma-zitting in augustus 2019.

De zaak stond uiteindelijk voor 15 november 2019 op de rol, maar een maand later werd duidelijk dat Dennie van der Z. mogelijk de geestelijke vermogens van een minderjarige heeft. 

Als dat zo is (en dat wordt nu onderzocht) kan hij volgens het jeugdstrafrecht worden berecht. 

Laatste bericht: eind mei 2020 besloot de rechtbank dat Dennie nog in hechtenis blijf.

 5,7
KNMI Volkel – 22-03-2018

Bijgewerkt: 26-06-2020 09:39

Reacties (0)

Log in om te reageren