Justin wilde niet meer liquideren. Of...

Datum
dinsdag 31 januari 2017
Adres
Prof. R. Casimirstraat
Plaats
Amsterdam

Justin Jamery Jap Tjong verliet café 't Calandje aan de Pieter Calandlaan om iets voor 22.30 uur. Enkele minuten later was hij dood, van dichtbij beschoten en door verschillende kogels getroffen. 

Vooral in zijn bovenlichaam. 

Reanimatie door omwonenden en later hulpverleners mocht niet baten. Jap Tjong werd 25 jaar.

Buurtbewoners verklaarden dat ze het slachtoffer niet kenden - en dat kon kloppen. Jap Tjong woonde wel in Nieuw-West, maar aanmerkelijk noordelijker.

De politie maakte bekend dat de 25-jarige Jap Tjong - geboren 6 september 1991 te Amsterdam uit een Surinaamse moeder - een bekende van haar was, maar 'vooralsnog' niet door het soort misdrijven waarvoor je wordt doodgeschoten.

Ook volgens Het Parool kende niemand hem in het criminele milieu.

Maar begin april 2017 kwam Het Parool daar op terug. De krant schreef dat Jap Tjong betrokken was bij een liquidatie.

Dat zat zo.

Op 12 januari 2017 werd in Utrecht Hakim Changachi geliquideerd. Het slachtoffer was crimineel, maar het vermoeden rees al snel dat hij desondanks niet het beoogde doelwit was die avond.

Maar Khalid H.

Deze H. was bevriend met Hakim Changachi, zou tot dezelfde criminele organisatie behoren en woonde in dezelfde flat.

Vandaar ook de vergissing. In het donker leken ze op elkaar.

Twee dagen later zag deze Khalid H. buiten een Skoda Fabia staan, met erin enkele mannen. Hij vertrouwde en belde de politie.

Toen de inzittenden van die Skoda de gewaarschuwde agenten zagen naderen, gingen ze er vandoor. In Diemen raakte bestuurder de macht over het stuur kwijt en konden de inzittenden ingerekend.

Achter het stuur zat Jerrel Z. (24), de tweede inzittende was Marciano D. (26). Beiden afkomstig uit Amsterdam, beiden crimineel. 

Z. had toen al een strafblad van achttien kantjes, D. eentje van twaalf.

De agenten hadden gezien dat ze onderweg twee 'aanvalswapens' uit de auto hadden gegooid. De kalasjnikovs werden teruggevonden.

Kortom: vermoedelijk wilden Z. en D. die avond het eigenlijke doelwit van twee dagen eerder liquideren: Khalid H. 

En twee weken later werd Jap Tjong dus geliquideerd. Er zijn drie scenario's over de aanleiding.

Het kan dat hij moest sterven omdat hij als chauffeur betrokken was bij de moord op Hakim Changachi en had aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een volgende liquidatie.

Daarop zouden de anderen hem gezegd hebben dat 'ze' dan niets meer voor hem konden doen. Je stapt niet zomaar uit een doodseskader.

Scenario twee: Jap Tjong werd gedood door zijn medestanders omdat hij broddelwerk had geleverd en dus een risico was geworden.

Scenario drie: de familie van Hakim Cangachi eiste dat diens dood zou worden gewroken. 

En hier kwam Ridouan Taghi om de hoek kijken. Hij was een bekende van de familie Changachi en zou zijn vrienden van motorclub Caloh Wagoh opdracht hebben gegeven een van de daders van de moord op Changachi te doden.

De keuze viel in deze variant dus op Justin Jap Tjong.

Eind 2019 werd een oude bekende voor de moord op Jap Tjong aangehouden: Roël T.N.T. (57). 

Hij werd niet verdacht van de liquidatie zelf, maar van betrokkenheid.

(Het was overigens niet de eerste moord waarbij T.N.T. senior betrokken was. Hij was 31 toen hij in de Amsterdamse discotheek 36 op de schaal van Richter een man doodschoot.)

In augustus 2021 begon het megaproces Eris, tegen leden van de motorbende Caloh Wagoh en anderen; 21 in totaal. Die zaak draait om vijf liquidaties en nog meer pogingen tot liquidatie.

Een van die vijf is de moord op Jap Tjong.

Er zijn nu enkele verdachten in deze zaak, onder wie Ferrel T.N.T. (de zoon van Roël) en Guyno O. Beiden werden al tot 26 jaar veroordeeld voor de liquidatie van Hakim Changachi.

Althans, met hen had Jap Tjong die avond om 22.30 uur een afspraak. Wie de schoten loste, moet nog blijken.

Andere verdachten in deze zaak zijn Jermaine B., Moriën J. en Ferry D.

De moord werd voor het eerst op 20 september 2021 behandeld. 

Getuigen verklaarden ook dat Ferrel T.N.T. met Jap Tjong stond te praten toen de schutter uit het niets tevoorschijn kwam en met een 'lang, bruin wapen' op Jap Tjong schoot.

En dat T.N.T. wegrende.

Op drie hulzen die op de plaats delict achterbleven zat dna van Moriën J. 

J. verklaarde: 'Ik had best wel vaak wapens en munitie in handen en handelde er ook in. Ik denk dat het daardoor komt.'

Dat vond de rechtbank vreemd. 'Pakte u de kogels dan uit de verpakking?'

'Ik verkocht die kogels ook wel los.'

Het wapen was vermoedelijk een AK47, mogelijk een Tsjechische variant. Toch niet het wapen waarbij je losse kogels koopt. Moet je vaak terug naar de winkel...

Ferrel T.N.T. gaf een vierde motief voor de liquidatie van Jap Tjong. Die zou een partij cocaïne hebben gestolen en daarom in de problemen hebben gezeten.

Zou kunnen, maar dat maakt het nog steeds mogelijk dat Ferrel T.N.T. het slachtoffer naar de plek heeft gelokt waar hij werd afgeschoten.

Wordt vervolgd.

 4
KNMI Schiphol – 31-01-2017

Labels

Bijgewerkt: 21-09-2021 09:26

Reacties (0)

Log in om te reageren