Man doodgeslagen op de Wallen. Rechtbank: noodweer

Datum
zondag 4 september 2016
Adres
Oudezijds Achterburgwal
Plaats
Amsterdam

De 32-jarige Robert Gerritsen - een tegelzetter en vader van twee kleine kinderen afkomstig uit Voorthuizen in Gelderland - vierde met vrienden een vrijgezellenfeest en had net een bezoek aan de Bananenbar afgerond.

Buiten kwamen hij en zijn vrienden tegen 23.30 uur op de brug tussen de Molensteeg en de Oudekennissteeg in gevecht met drie Roemenen. Gerritsen werd door een van hen tegen de grond geslagen. 

Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Aanvankelijk werden de drie Roemenen - Mirci M., Marian D. en Stefanel M. - als aanstichters gezien, maar inmiddels lijkt duidelijk dat Gerritsen en de zijnen zich bepaald niet onbetuigd hebben gelaten. De Roemenen moesten zich wel verdedigen, stelden hun advocaten.

En wij zijn altijd sterker, zei kickbokser Mirci M. tijdens de rechtszaak.

Uit camerabeelden bleek dat hij de fatale klap heeft uitgedeeld. Gerritsen zag hem en die klap niet aankomen. En M. wist precies waar te slaan. Hij was (dan ook) de enige die voor doodslag werd vervolgd. Het Openbaar Ministerie eist 3 jaar tegen hem.

Enkele van de vrienden van Gerritsen werden vervolgd voor openlijk geweldpleging, eis: 6 maanden voorwaardelijk en 240 uur taak straf.

Het aandeel van Gerritsen zelf in de vechtpartij was gering, aldus de officier van justitie.

De rechtbank oordeelde in september 2018 dat de Roemenen handelden uit noodweer - en dat betekent dat deze zaak van moordatlas.nl zal worden verwijderd.

Behalve als het OM in hoger beroep gaat - en dat doet het.

Slachtoffers

NaamRobert Gerritsen
Geboren
Overleden4 sep. 2016
 18,1
KNMI Schiphol – 04-09-2016

Labels

Bijgewerkt: 03-10-2018 15:35

Reacties (0)

Log in om te reageren