Identiteit ouders baby Christoffel Plantijn bekend

Datum
woensdag 8 juni 2016
Adres
Christoffel Plantijnpad
Plaats
Amsterdam

Een voorbijganger vond het jongetje tegen 19.30 uur in de bosjes langs het Christoffel Plantijnpad, dat evenwijdig aan de Sloterplas in Amsterdam-West loopt. Hij was gekleed in een rompertje en lag in een tas. 

Het was een zogenaamde kicksentas oftewel een tas om voetbalschoenen in te vervoeren. Op de tas stonden de logo's van Nike en de KNVB.

De tas was nat toen die op de oever van de Sloterplas werd gevonden. Het is dus mogelijk dat de tas met kind elders in de plas is gegooid en bij de vindplaats is aangespoeld. 

Daar werd de tas door een mevrouw die haar hond uitliet, gevonden. Op de wal. Dat zou dus ook betekenen dat iemand de tas eerder al aan wal heeft gehaald en heeft laten liggen zonder de politie te waarschuwen.

Opsporing Verzocht meldde: 'Het baby’tje is een jongetje met donkere haartjes van hooguit een paar dagen oud. Na onderzoek is duidelijk geworden dat het jongetje is geboren na een zwangerschap van ongeveer 36 weken. Hij bleek een erg laag geboortegewicht te hebben, ondanks dat hij vrijwel volgroeid was, woog hij slechts 1700 gram. Wat er met hem is gebeurd is nog in onderzoek. Het jongetje was gekleed in een Mickey Mouse rompertje en Mickey Mouse slabbetje. Dergelijke rompers en slabbetjes worden verkocht als setjes, en zijn in grote hoeveelheden verkocht bij winkelketen Primark. Hij had een luier om van de Lidl.'


Verder werden een Burberrydoek (zie bovenste foto) alsmede een zwarte sjaal aangetroffen. De baby is zeer waarschijnlijk van Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse afkomst, wist Het Parool te melden. Van de vader stond vast dat hij afkomstig is uit Noord-Afrika of Zuid-Europa en de moeder is waarschijnlijk van mediterrane afkomst.

Bij exact twee jaar later - in juni 2018- werd de identiteit van beiden bekend. De moeder was toen 25, de vader 30. Hij is geen verdachte, zij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van het kind (en het wegmaken van een lijk).

Het is nog onduidelijk of het tot een strafzaak komt. In de eerste plaats omdat de doodsoorzaak (nog) niet bekend is en het mogelijk een natuurlijke dood betreft.

Sinds de Tweede Wereldoorlog werden in Amsterdam 34 kinderen in het eerste levensjaar vermoord, althans voor zover de politie bekend werd. De meeste van hen (24) werden tussen 1946 en 1970 vermoord, alleen in de jaren vijftig al twaalf (en dat was meteen een kwart van alle moorden in dat decennium in Amsterdam). Met andere woorden: het aantal moorden op kinderen zo jong, daalt.

Een derde van die 34 zaken kon niet worden opgelost.

 15,7
KNMI Schiphol – 08-06-2016

Bijgewerkt: 28-06-2018 09:09

Reacties (0)

Log in om te reageren