Rotterdam: vrouw doodgeschoten

Datum
dinsdag 16 februari 2016
Adres
Multatulistraat
Plaats
Rotterdam

De 24-jarige, geestelijk gehandicapte Wahida werd doodgeschoten door haar broer Najim (28). Per ongeluk, verklaarde de laatste - en ook de officier van justitie gaat daarvan uit. 

Najib werd overigens eerder veroordeeld, voor een gewapende poging tot afpersing en voor drugshandel.

Het moordwapen - een alarmpistool, maar kennelijk een omgebouwd alarmpistool - had hij drie jaar daarvoor begraven in een park en een dag voor de fatale dag opgegraven omdat hij het wilde verkopen. Hij had geld nodig. 

Op die fatale dag liet hij het aan zijn zusje zien en daarbij ging het af. Zijn zus was op slag dood. In paniek rende hij de straat op en getuigen hoorden hem schreeuwen en op ramen slaan. 

Vandaar dat het OM hem wel geloofde. De officier eiste 2,5 jaar voor dood door schuld. Najim B. kreeg 1,5 jaar.

De Multatulistraat in Spangen is altijd een rustige straat in een rustige volkswijk geweest. In ruim honderd jaar slechts een moord. 

Maar in 1986 werd op nummer 6a (afgebroken) een moord gepleegd die de bewoners zich nog lang herinnerden. De 26-jarige B.B. bracht met een scheermesje de tien jaar oudere Laurette Gelderman zulke verwondingen toe dat ze aan de gevolgen ervan overleed. Haar linkervoet hing in een emmer en zat nog maar met een paar pezen vast aan haar onderbeen. 

Een paar dagen eerder was ze bij hem ingetrokken. Die ochtend had ze nog op straat gedanst, maar ze hadden ruzie gekregen en zij was weer naar binnen gegaan.

Even later liep B. naar de drogist, waar hij plastic handschoenen en scheermesjes kocht. Hij wilde betalen met een briefje van tien gulden, maar dat was vier gulden te weinig. Daarop legde hij nog een tientje op de toonbank en zei tegen de drogist dat hij het wisselgeld mocht houden. Hij voegde eraan toe: ‘Als het lukt krijg je straks nog meer.’ Daarop verliet hij de zaak en ging weer naar huis.

B. was geen onbekende in de buurt. Hij werd Ruigpoot genoemd. Hij zou cocaïne gebruiken en liep rond in een leren jack zonder mouwen, maar met winkelhaken. Een verslaggever van Het Vrije Volk tekende op dat hij al eens tot tbs zou zijn veroordeeld omdat hij met staven dynamiet een huis met vol kinderen had opgeblazen.

Een goed verhaal - en de verslaggever deed wat je met goede verhalen moet doen: niet kapot checken.

Weer thuis overtuigde Ruigpoot Gelderman dat ze door de duivel was bezeten en dat hij die moest uitdrijven. Daartoe stak hij eerst een pin in de linkervoet van een voodoo-poppetje; vervolgens pakte hij een van de scheermesjes. Daarop sneed hij haar voet af en liet het bloed in de emmer lopen. 'Een rituele bevrijding van duistere krachten,' zou hij later verklaren. 

Na zijn daad ging hij met ontbloot bovenlijf en een schone broek aan enkele inkopen doen. Weer thuis belde een kennis aan. Ruigpoot liet hem binnen met de opmerking: 'Schrik niet, er is wat gebeurd.'

Die kennis schrok toch - en belde de politie.


Slachtoffers

NaamWahida B.
Geboren
Overleden16 feb. 2016

Daders/verdachten

NaamNajim B.
Geboren
Overleden
 0,7
KNMI Rotterdam – 16-02-2016

Labels

Bijgewerkt: 27-06-2018 11:39

Reacties (0)

Log in om te reageren