See for English version below.
Het was de zeventiende moord van 1988 in Amsterdam en de zevende zaak die de groep Ernstige Delicten van de hoofdstedelijke politie dat jaar kreeg: de junk die op 16 juni in het water van de Nieuwe Herengracht dreef.
Het slachtoffer was op straat met een 'stomp voorwerp' op zijn hoofd geslagen en vermoedelijk nog niet dood toen hij in het water viel of werd gegooid.
Hij verdronk.
Het bleek te gaan om Norbert Dichtl, in 1951 geboren te Mönchengladbach. Hij woonde in Amsterdam-Zuid op kamers.
De Moordbrigade wist de moord niet op te lossen, maar in 2015 bekende de dader: Joseph Connagh, 45 jaar en in Groot-Brittannië een bekende tv-persoonlijkheid. Connagh was onder zijn artiestennaam CJ de Mooi onder meer vast panellid van de populaire BBC-quiz Eggheads.
Hij deed zijn bekentenis in zijn biografie My Journey from the Streets to the Screen. Connagh schreef dat hij in de jaren tachtig in Amsterdam op straat leefde en zich prostitueerde. In die tijd nam hij ook de (Nederlandse) naam De Mooi aan.
In een interview met The Daily Mirror zei hij: 'I fully suspect I killed him.'
Dichtl (36) zou Connagh - toen 18 jaar - met een mes hebben bedreigd en hem zijn tas met inhoud hebben willen afpakken. In de vertaling van Het Parool: 'Ik stond in een telefooncel toen deze oude man, overduidelijk een enorme drugsgebruiker, met een mes in zijn hand op me afkwam. Hij trof me op een verkeerde dag. Ik sloeg hem hard in het gezicht, sloeg het mes uit zijn hand en duwde hem in de gracht. Ik denk dat ik hem gedood heb. Ik heb geen idee wat er met hem is gebeurd.'
Althans: de moord op Dichtl is de enige moord die in aanmerking komt.
Er werden dat jaar (en in 1989) natuurlijk meer drijflijken gevonden, maar dit is de enige zaak in 1988 (en 1989) waarin het slachtoffer levend in het water viel en verdronk, er geweld was gebruikt, de dood niet het gevolg was van steken, schieten en/of wurgen maar van een klap op het hoofd en de zaak niet kon worden opgelost.
En omgekeerd: Connagh gaf geen details die in tegenspraak waren met de details in de zaak Dichtl.
Het is de vraag of de Moordbrigade toen veel tijd heeft kunnen of willen besteden aan deze zaak. De volgende dag werd weer moord gepleegd, overigens nu op een collega-prostitué van Connagh: Freddy Valks (36). Hij werd in een homoclub aan de Amstel doodgestoken.
Die zaak werd opgelost.
En op 26 juni werd op het Beukenplein een Marokkaanse coffeeshophouder vermoord, een dag later gevolgd door de Turkse vakbondsleider Nihat Karaman. Vooral die laatste moord kostte de Moordbrigade veel tijd.
Bovendien waren ze toen nog bezig met het onderzoek naar de liquidatie van twee Algerijnen op het Rembrandtplein, een Oostenrijkse drugshandelaar, de Joegoslavisch beroepscrimineel Popović (35) en de gewelddadige dood van de 76-jarige Iraanse winkelier Mohammad Ali Mohammad Zadeh.
In totaal werden in 1988 45 moorden gepleegd, met 47 slachtoffers (als dat zwangere meisje van 16 tenminste uit het raam is gevallen en er niet uit was geduwd), waaronder ettelijke op junks als Dichtl.
Norbert Hubert Peter Dichtl kwam in 1987 vanuit Duitsland naar Amsterdam, waar hij in de Bijlmermeer zijn intrek nam bij Horst H. (aan de rest van zijn achternaam te oordelen een landgenoot). In januari 1988 verhuisde hij naar het Borssenburgplein in Zuid, waar hij een kamer nam bij ene Frank M. en zijn Belgische vriendin.
Joseph Connagh kwam ook in 1987 naar Amsterdam. Tegenover The Daily Mirror (dat het verhaal op 7 september 2015 als eerste bracht) vertelde hij dat hij veel op het Centraal Station te vinden was.
Het CS was in die jaren de plek waar schandknapen klanten oppikten. In februari 1988 - enkele maanden voor de moord op Dicht - werd daar ook een moord gepleegd. In Moordatlas van Amsterdam (2014) schreef ik daarover:
'De rechter zei zoiets als ‘zaak gesloten’ – maar nog steeds wist hij niet wat de aanleiding tot de ruzie was. In ieder geval had de 23-jarige ‘pingpongvreemdeling’ Abu N. uit Gaza een andere ‘vaste bewoner’ van het CS doodgestoken: Ronald de Vos (25), die voor de Burgerlijke Stand al enige tijd onvindbaar was. Drank en rohyphol deden alle remmen bij N. wegvallen.'
Connagh zei in 2015 spijt te hebben van zijn daad, maar de moord was al verjaard.
Dat wil zeggen: eerst zei het Openbaar Ministerie in een reactie op het artikel in The Daily Mirror dat de zaak verjaard was, later was men daar niet meer zo zeker van.
Wel liet de Amsterdamse politie via het Algemeen Dagblad weten graag eens met Connagh te willen praten.
Redelijk verlangen, lijkt ons. Bovendien, verjaard of niet: wellicht willen familieleden van het slachtoffer weten wat er met hun zoon, broer is gebeurd.
Connagh werd in 2016 op verzoek van het OM opgepakt toen hij vanuit Zuid-Afrika terugkeerde op Heathrow, maar werd niet uitgeleverd. Het OM liet de zaak daarop rusten.
Maar Connagh niet. In 2020 stuurde hij een mail naar onder andere Het Parool. Hij ontkende alsnog de bekentenis en daarmee de moord.
Meer bepaald: hij ontkende tegenover The Mirror te hebben gezegd: 'I fully suspect I killed him.'
Het Parool belde hem. Connagh verklaarde: 'Ik zit helemaal aan de grond. Ik kan geen werk meer krijgen. Mijn reputatie is kapot. Ik heb heel veel advocatenkosten gemaakt. Ik wil financiële compensatie voor de door mij geleden schade.'
Overigens niet alleen vanwege de zaak Dichtl, maar ook omdat hij werd aangeklaagd voor aanranding en doordat hij de naam van degene had genoemd die hem had aangeklaagd (wat in Engeland niet mag).
En die compensatie wil hij van het Nederlandse OM.
Maar Het Parool belde ook met de journalist van The Mirror die Connagh had geïnterviewd. Ze meldde dat het interview op band stond; ze wilde die niet laten horen, maar stuurde wel een transcriptie.
En daar stond het, zwart op wit: 'I fully suspect I killed him.'
De fout die het OM maakte was af te gaan op dat zinnetje bij het schriftelijke verzoek tot overlevering van Connagh naar Nederland. Dat zinnetje staat namelijk niet in de autobiografie.
De vraag is nu: durft hij The Daily Mail aan te klagen? Dat zou in ieder geval de eerste stap moeten zijn.
Overigens werden in het onderzoek naar de moord op Dichtl twee personen gehoord, zo vertelde de chef ED in januari 1989 in een interview. Dat leverde een bekentenis op in twaalf tot dan toe onopgeloste straatroven, maar geen bekentenis in deze zaak. Wie die twee waren, is niet meer na te gaan.
*
It was murder number seventeen that year: a junk floating in a Amsterdam canal. The victim was hit on the head with an blunt object. He wasn’t dead when he fell into the water – or was thrown into it. He drowned.
His body was found on June 16, 1988. He might have been killed one or two days before. The Murder Squad had not much trouble identifying the victim: Norbert Dichtl, born 1951 in Mönchengladbach, Germany. But they were unable to solve the murder.
Now the killer has confessed: Joseph Connagh (45), a tv-personality in Great-Britain known for his contribution to the BBC quiz Eggheads.
That is: if Connagh speaks the truth. But if he does, this is the only case that matches his story. And his story matches all of the details in this case.
Connagh made his confession in his autobiography My Journey from the Streets to the Screen. In it he writes that he was living rough in Amsterdam that year and worked as a male prostitute. In that period he started calling himself CJ de Mooi (‘mooi’ means beautiful in Dutch).
‘De Mooi’ claimes that he was attacked by a robber. ‘He told me to turn around, open my bag and give him whatever was inside,’ Connagh said to The Mirror, the newspaper that broke the story. Than Connagh hit him hard in the face and threw the unconscious Dichtl (36) in the water of a canal (the Nieuwe Herengracht). ‘I think I killed him, but I have no idea what happened to him.’
A spokesperson of the Amsterdam Police first said (September 7) the police didn’t know of a murder case as described by Connagh, later that they want to interview him.
But moordatlas.nl (‘murdermap’) does know his victim. Norbert Hubert Peter Dichtl came to Amsterdam in 1987.He rented a room at the house of young couple.
It’s unknown how much time the Amsterdam Police spend investigating this murder. Could or wanted to spend: they were rather busy. The next day another murder was committed, this time on a male prostitute – a colleague of Connagh. He was stabbed outside a gay bar.
That case was solved.
And they were still busy working on the shooting of two men from Algeria, a Austrian drug dealer, a criminal from the former Yugoslavia and a shop owner from Iran earlier that year.
In total 45 murder were committed in Amsterdam in 1988, with 47 victims (two double murders).
In 1998 65 people were killed in Amsterdam. This year (2015) so far ‘only’ 13.
Connagh (18 back than) says he regrets what he has done. ‘It was the only outburst of violence I’ve ever done. That’s one of the main reasons why I absolutely abhor all violence.’
He might regret his confession by now as well.
The Public Prosecutor first said the crime is too old to prosecuted, but now they’re not certain anymore. But relatives might want to know what happened to their son, brother.
In 2020 Connagh denied his confession in a e-mail to a Amsterdam paper.