Verhaal

Moordatlas: 115 slachtoffers in 2020. Elsevier: 120

We krijgen vragen over het verschil in het aantal getelde moorden tussen Elsevier en de Moordatlas betreffende het jaar 2020.

Elsevier telde er 120, de Moordatlas aanvankelijk 113, daarna 116 en nu 115 (zie update onderaan).

Vinden wij ook. Een verschil van een, twee - dat kan... Maar vijf is te veel. 

Hieronder de zaken die Elsevier wel meetelt en de Moordatlas niet.

29 januari 2020

Elsevier: ‘De 77-jarige meneer Ramkhewan ligt dood in zijn huis. Hij is vermoedelijk gewurgd. Zijn beschonken partner (69) wordt verdacht van moord/doodslag. Zij is kort daarop in vrijheid gesteld, maar nog wel verdachte.’

Moordatlas: de vrouw werd twee keer aangehouden en twee keer vrijgelaten. Ze werd onmiddellijk na de vondst van het lichaam aangehouden, vrijgelaten en op basis van het voorlopige sectierapport opnieuw aangehouden. Maar op basis van het definitieve sectierapport werd ze weer vrijgelaten. 

Een politiewoordvoerder: ,,Dat [definitieve rapport] maakte weer dat er op dit moment onvoldoende bewijs is om haar langer in voorlopige hechtenis vast te houden.” Haar advocaat: ,,Hij had last van zijn hart en dat wordt genoemd als reden van zijn dood.”

21 november 2020

Elsevier: ‘In haar huis ligt een dode vrouw. Een 54-jarige man is aangehouden op verdenking van doodslag.’

Moordatlas: Op 7 januari 2021 werd hij vrijgelaten omdat het Openbaar Ministerie inmiddels uitgaat van een ongeluk.

14 maart 2020:

Moordatlas telt net als Elsevier alleen moorden en doodslagen; de opzet tot doden moet aanwezig zijn geweest. Dodelijke mishandeling en dood door schuld tellen we dus niet mee.

Elsevier: ‘In een huis overlijdt de 23-jarige Joey Uiterwijk aan een schotwond. De 24-jarige Shaquille L. wordt verdacht van moord. Met vrienden zat hij naar eigen zeggen te spelen met een vuurwapen.’

Moordatlas: het Openbaar Ministerie stelt dat het wapen van hand tot hand is gegaan en dat eerst een ander dan Shaquille de trekker heeft overgehaald, zonder dat er een schot viel. 

Daarna richtte de (zwakbegaafde) Shaquille het wapen – waarvan hij dus dacht dat het ongeladen was – op het slachtoffer. 

Of, zoals de aanklaagster het formuleerde: bijzonder onverstandig gedrag van volwassen mensen met een vuurwapen. Het OM verwijt Shaquille dan ook dood door schuld. Niet doodslag. Laat staan moord.

(Update: de schutter werd inderdaad veroordeeld voor dood door schuld.)

28 oktober 2020:

En het is de vraag of de minderjarige jongens en die ene man van 18 die een 73-jarige man van zijn fiets sloegen de opzet hadden hem te doden.

Elsevier: ‘Een 73-jarige man uit Arnhem komt om het leven na een fatale mishandeling op straat. In eerste instantie worden zeven jongens aangehouden, zes van hen zijn minderjarig.’

Moordatlas: precies, fatale mishandeling. Alle betrokkenen mogen het proces in vrijheid afwachten. En dat is geen automatisme bij minderjarigen.

Noodweer kan doodslag opleveren, maar de vraag is of dat in de volgende zaak zelfs maar ten laste zal worden gelegd.

(Update: het OM vervolgde voor mishandeling de dood ten gevolge hebbend, niet voor doodslag. Ook de rechtbank oordeelde dat ze niet de opzet hadden te doden.)

18 april 2020

Elsevier: ‘Op straat is een 36-jarige man doodgestoken. Elders arresteert de politie een 48-jarige verdachte. Die is lichtgewond.’ 

Moordatlas: de rechtbank liet al na een week weten rekening te houden met noodweer: de verdachte werd uit het niets aangevallen. 

(Update: in maart 2022 oordeelde de rechtbank dat de verdachte zich terecht beriep op noodweerexces: hij mocht zich verdedigen. Hem werd geen straf opgelegd.) 

Verder heeft Elsevier de volgende twee zaken opgenomen.

10 juni 2020

Elsevier: ‘De 42-jarige Inge Caljouw overlijdt in het ziekenhuis aan de verwondingen die ze opliep bij een aanrijding vier dagen eerder. Het OM verdenkt een 27-jarige automobilist van doodslag. Hij deed onder invloed van drugs vermoedelijk mee aan een straatrace.’

De aanklacht doodslag houdt in dit soort zaken zelden stand. (Update: de rechtbank sprak de man inderdaad vrij van doodslag.)

En in de volgende zaak is volstrekt onduidelijk wat er precies is gebeurd.

3 oktober 2020:

Elsevier: ‘Een vrouw wordt ervan verdacht dat ze haar 8 maanden oude dochtertje Yara heeft gedood met GHB. Het OM gaat uit van doodslag of dood door schuld.’

Moordatlas: het is de familie van de vader die vermoedt dat het kind is overleden aan ghb. Dat staat dus nog niet vast. En stel, dan is de vraag: opzet?

Update: op 2 maart 2022 bepaalde de rechtbank dat de vrouw niet de opzet had Yara te doden.

Inmiddels is duidelijk dat het aantal 113 in ieder geval één moord te laag is, waarschijnlijk twee en misschien zelfs drie. 

Pas in 2021 werd duidelijk dat Ichelle van de Velde door een misdrijf om het leven was gekomen. Zij staat ook niet op de lijst van Elsevier.

Verder stak een vader in Assendelft zijn woning aan. Daarbij kwam een zoon van hem om het leven. Hij wilde het hele gezin doden.

En dan is er de zaak van Mia en Chris Grinwis. De nieuwe liefde van Chris zou eerst zijn echtgenote Mia hebben vermoord en later Chris zelf. 

Maakt 117.

Omdat nog een zaak geen moord of doodslag bleek (dus buiten bovengenoemde), is het totale aantal slachtoffers over 2019 nu 116.

Eind 2021 bleek dat Elsevier vasthoudt aan het getal 120.

Maar moordcijfers liggen heel lang niet vast. In feite nooit.

Sterker: in januari 2022 werd bekend dat de vrouw van bovengenoemde Griswin een natuurlijke dood stierf. En dus staat het aantal slachtoffers voor 2020 nu op 115.

Bijgewerkt: 30 mrt. 2022

Reacties (0)

Log in om te reageren