Analyse

Afgelegen bedrijventerreinen of winkelstraten?

Je hoort het geregeld roepen, door politiefunctionarissen én journalisten: vroeger werden criminelen op afgelegen plekken afgeknald, niet tussen het winkelend publiek en ook niet op klaarlichte dag.

Maar dat is onjuist. Toen de Chinezen in 1918 de eerste liquidaties in de onderwereld van Amsterdam pleegden, was dat tussen het (winkelend) publiek en op klaarlichte dag. En sindsdien is dat zo gebleven. Hooguit kun je zeggen dat er ook liquidaties in het – inderdaad afgelegen – Westelijk Havengebied werden gepleegd.

Toch zei het hoofd Operatiën van de ‘eenheid Amsterdam’ van de Nationale politie (wie verzint die termen?) onlangs in het Algemeen Dagblad nog:

‘Er wordt veel meer geweld gebruikt, veel zwaardere wapens en de liquidaties vinden niet meer plaats op afgelegen bedrijventerreinen, maar midden op straat. Dat was 20 jaar geleden ondenkbaar.’

Moordatlas ging het na. Maar exact twintig jaar eerder – op 29 juli 1995 – werd in Amsterdam de beruchte Joegoslavische crimineel Milenko Lukic geliquideerd. Op klaarlichte dag, midden tussen het winkelend publiek. En met een AK47-achtig wapen.

Bijgewerkt: 29 okt. 2015

Reacties (0)

Log in om te reageren