Verhaal

2019: daling aantal drugsmoorden zet door

Om maar met het goede nieuws van vorig jaar te beginnen: het oplossingspercentage van 2018 nadert de 92%. Uiteraard zijn nog niet alle zaken voor de rechter gebracht, maar naar het zich laat aanzien worden meer dan 9 van de 10 zaken opgelost. 

Dat is veel.

Het goede nieuws van vorig én dit jaar is dat het aantal liquidaties in de onderwereld sterk is teruggelopen. Van 26 in 2017 naar 13 vorig jaar en dit jaar. Of het ermee te maken heeft is niet zeker, maar in maart 2018 werd Ridouan Taghi op de internationale opsporingslijst geplaatst en de afgelopen jaren werden verschillende moordcommando’s (deels) opgerold: Caloh Wagoh, 26Koper, die rappers uit Amsterdam-Zuidoost...

Ook in Brabant daalde het aantal liquidaties, dit jaar slechts 1 in 2019. Een paar maanden geleden meldde de burgemeester van Eindhoven nog dat er in zijn stad 11 liquidaties waren gepleegd in 2017-2019. Het Eindhovens Dagblad corrigeerde hem: 5. Wij van Moordatlas denken dat het aantal nog minder is, maar dat is vermoedelijk een kwestie van definitie. 

Ook het aantal ripdeals en drugsruzies met dodelijke afloop daalde in 2018 ten opzichte van 2017 en in 2019 ten opzichte van 2018. Dus hoezo, Nederland een narcostaat? 

De term narcoterroristen (De Telegraaf) kunnen we dan weer wel billijken: de moord op advocaat Derk Wiersum was een aanslag op de rechtsstaat. 

Zie onder voor meer liquidaties.


2019 

In totaal vonden in 2019 104 moorden plaats, met 113 slachtoffers. Maar daarbij een flink aantal kanttekeningen. De eerste: in een aantal meegetelde zaken staat de doodsoorzaak nog niet vast. Moordatlas telt deze zaken mee als er nog een verdachte in hechtenis zit. 

De tweede kanttekening: mogelijk in drie zaken zijn de lichamen nog niet gevonden. Eén daarvan hebben we meegeteld: Johan Van der Heyden. Van de Belg is sinds 2 juni niets meer vernomen en er zijn voldoende aanwijzingen dat hij ergens in Brabant is vermoord. 

De criminelen  Mohamed Anaya en Naima Jillal tellen we nog niet mee. Beiden kunnen ook vrijwillig verdwenen zijn. Al is die kans bij Anaya gering en bij Jillal iets minder gering.

In andere zaken is nog niet duidelijk of er sprake is van een misdrijf. Om ons tot december 2019 te beperken: in Rotterdam raakte een auto met vrouw te water. Zij overleed, de bestuurder wist zich te redden, maar had een steekwond. En in Doesburg werd een auto mogelijk opzettelijk door de chauffeur van een andere wagen aangereden: een 80-jarige vrouw overleed. In dit soort zaken kan de rechtbank doodslag vaststellen.

Bovendien: misschien heeft Moordatlas een zaak ten onrechte wel of niet meegeteld.

113 slachtoffers dus. Dat is 6 meer dan in 2018 (107). Een lichte stijging, maar geen verontrustende. Het aantal moorden daalt sinds de eeuwwisseling, maar om de een of andere reden verwachten velen dat het dan ook elk jaar daalt.

Aan de andere kant: die daling zal ergens stoppen. Het toekomstige laagterecord zal niet heel dicht bij de nul liggen. 

Opvallend is het relatief grote aantal meervoudige moorden in 2019: 6. Er zijn jaren met net zoveel of meer meervoudige moorden, maar dan met een (veel) hoger totaal aantal moorden. 6 op de 103 is veel. 

Bij die 6 meervoudige moorden kwamen ook nog eens relatief veel mensen om het leven: 15 slachtoffers. Ter vergelijk: 2018 telde 2 meervoudige moorden (maar wel weer met 7 slachtoffers, ook veel). 


Grote steden en provincies: the usual suspects 

Van de grote steden telde Amsterdam de meeste slachtoffers: 17. Den Haag telde er 15 en Rotterdam 8. Utrecht: 3.

Zuid-Holland was in 2019 koploper, met een forse voorsprong: 34 slachtoffers, 12 meer dan Noord-Holland. In die provincie vielen buiten Amsterdam 'slechts' 5 slachtoffers. 

In de regio Rotterdam vielen 19 slachtoffers, dus inclusief steden als Vlaardingen, Dordrecht en Schiedam. Veel, maar geen record.

Brabant kende het tweede relatief rustige jaar achter elkaar: 12 (inclusief de nog niet gevonden Belg Van der Heyden), waaronder dus 1 liquidatie. Flevoland zit voor zijn doen met 5 vrij hoog. 

De veiligste provincie, zoals wel vaker: Friesland, Drenthe en Zeeland (elk 2).


Moordwapen

In 2019 werd iets vaker gemoord met een mes (41 maal tegenover 40) en minder met een vuurwapen (26 tegenover 30). Daarbij aangetekend dat in 15 zaken het moordwapen nog niet bekend is, althans bij Moordatlas. Maar in die zaken zal het eerder wurging of steken zijn dan schieten. 

De overige twee doodoorzaken: verbranding (1) en vergiftiging (1). 


Liquidaties

13 liquidaties, dus. Waarvan de helft in Amsterdam: 7. Hier de liquidaties in de rest van het land. 

Frank Kerssens (Eindhoven) 

Gino Oliveira Rotterdam) 

Rob van Eijk Houten (Utrecht) 

Festim Lato (Nigtevecht) 

Enchi Alberto (Rotterdam)

Rachid Kotar (Amstelveen)

Waarbij aangetekend dat de moord op Alberto nog niet zeker een liquidatie in de onderwereld was.

Drugsmoorden

Het aantal moorden met drugs als inzet (liquidaties, ripdeals en drugsruzies) daalde van 39 in 2017 via 22 in 2018 naar nog onbekend in 2019 - maar wel aanzienlijk minder dan die 22 in 2018. Ongeveer 16, 17.

Bijgewerkt: 30 dec. 2019

Reacties (0)

Log in om te reageren