Analyse

Sterke daling aantal moorden eerste helft 2018, ongekend hoog oplossingspercentage

Toeval, antwoordde Moordatlas eind 2017 op de vraag van de Volkskrant hoe de plotseling stijging van het aantal moorden in 2017 na jaren van daling te verklaren.

In 2015 werden in Nederland 117 mensen vermoord, in 2016 waren dat er 110 en in 2017 ineens 161.

Een sterke stijging, maar toeval. Want het aantal steek- en schietpartijen was in 2017 niet hoger dan in 2016 en 2015. 

Gewoon pech, dus.

Dat betekende uiteraard wel dat het aantal moorden weer zou moeten dalen. En dat gebeurde. In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Nederland 50 mensen vermoord, 51 als Orlando Boldewijn toch door een misdrijf om het leven is gekomen. 

Dat zijn er 20 (19) minder dan in de eerste zes maanden van 2017, maar ook minder dan in de toch al rustige jaren 2016 en 2015. 

Daarmee heeft Moordatlas uiteraard nog geen gelijk. We zitten tenslotte pas halverwege het jaar en in juli en augustus 2017 werden maar liefst 34 mensen vermoord. 

Waarom in 2018 niet? 

Maar de daling ten opzichte van 2017 kan in die twee maanden natuurlijk ook sterker worden.


Oplossingspercentage

Het oplossingspercentage in die eerste zes maanden is ongekend hoog, zeker gezien het feit dat die maanden net maar net achter ons liggen.

Er zijn weliswaar nog geen zaken uit 2018 voor de rechter gebracht, maar van die 50 is het overgrote deel rond, zoals de recherche dat noemt: een verdachte is opgepakt en er is weinig twijfel aan zijn of haar schuld.

In slechts 6 zaken is nog geen verdachte opgepakt. Maar wellicht heeft de politie in die zaken de daders al wel op de korrel.

In 5 van die 6 onopgeloste zaken betreft het liquidaties in het criminele milieu: 3 in Amsterdam (Anass el Ajjoudi, Mohammed Bouchikhi en Goran Tasic) en 2 in de rest van Nederland: Henk Baum en Toon Sweegers

De enige niet-liquidatie waarvoor nog niemand vastzit is die op Raymildo Landveld (maar dat lijkt een kwestie van tijd).


Liquidaties

Weinig liquidaties in het criminele milieu: 6, waarvan 4 in Amsterdam (de moord op de broer van de kroongetuige is rond) en 2 in de rest van het land (Baum en Sweegers).

Maar enkele zaken kunnen later toch liquidaties in het criminele milieu blijken te zijn. (Zoals ook kan blijken dat de moorden op Baum en Sweegers geen liquidaties in het criminele milieu waren.)

De twee liquidaties buiten Amsterdam vonden in Brabant plaats: weer die Baum en Sweegers.


Provincies 

Brabant en vooral Zuid- en Noord-Holland zijn traditioneel de provincies waar het meest wordt gemoord, want veel inwoners. 

En dat is in 2018 ook zo. Brabant zit op 10 moorden, waaronder dus die twee liquidaties. Noord-Holland zit ook op 10, waaronder 4 liquidaties (Amsterdam). En in Zuid-Holland werden 16 moorden gepleegd, waarvan 5 in Rotterdam. Maar geen liquidaties in de Maasstad.

Zeeland, Friesland en Limburg waren in de eerste zes maanden van 2018 de rustigste provincies, Zeeland met 0 moorden en Friesland en Limburg beide met 1 moord.

Maar het kan verkeren. In Friesland werd ook in de eerste zes maanden van 2017 slechts 1 moord gepleegd, daarna was het geweld er veel vaker dodelijk: 8 slachtoffers in de laatste zes maanden van 2017.

De pers trok noordwaarts. Was daar iets aan de hand in Friesland? 

Ja, maar toch vooral nee: toeval.

En nu? Slechts 1 moord in de eerste zes maanden van 2018. En geen journalist te zien...

In Limburg gebeurde het omgekeerde. In de eerste zes maanden van 2018 werd daar ook maar 1 moord gepleegd. Tegenover liefst 7 in de eerste helft van 2017. 

Het lijkt er dus op dat de pers in de eerste helft van 2017 naar Limburg had moeten afreizen en in de tweede helft van dat jaar niet (of ook) naar Friesland. Temeer daar in Limburg in de tweede helft van 2017 nóg 8 slachtoffers vielen.


Steden

Met die 5 is Rotterdam geen koploper: in Amsterdam werden 7 mensen vermoord (15 in heel 2017). In Den Haag 2 en in Utrecht ook 2. Utrecht was altijd al een rustige stad, maar nu houdt crimineel Utrecht zich ook nog eens rustig. 


Motief

In 17 gevallen vond de moord plaats in familieverband: echtelieden, partners, gezinsleden onderling.

Drugs vormden in weinig zaken de aanleiding: in nog geen 10. Althans: weinig ten opzichte van 2017. Absoluut en relatief.

De meeste moorden vonden in een woning plaats; 16 op de openbare weg dan wel in een winkel/sisha lounge. 

De rest was twist/wraak: ruzies tussen mensen die elkaar wel of niet kenden (maar vaker wel dan niet).

In een aantal zaken is het motief (nog) niet bekend, maar de verwarde mens laat zich in vergelijking met vorig jaar veel minder gelden.

Bijgewerkt: 28 dec. 2018