Cijfers

De 17 liquidaties met 19 slachtoffers van 2017

Moordatlas telde in 2017 17 liquidaties in het criminele milieu, met 19 slachtoffers.

Op 6 januari werd in Breda kamper Peter van der Linde doodgeschoten. De moord was de eerste van vier liquidaties in Brabant in 2017. En Van der Linde de eerste van drie kampers die werden geliquideerd.

Op 12 januari werd in Utrecht Hakim Changachi doodgeschoten. Hij was weliswaar lid van een beruchte familie, maar de moord bleek een persoonsverwisseling. De schutters hadden een andere Marokkaan op het oog. Deze zaak staat in verband met de liquidatie van de Surinaamse Amsterdammer Justin Jaremy Jap Tjong in Amsterdam.

Op 1 februari volgde de tweede liquidatie in het Brabantse, in Berkel-Enschot: Leon Viellevoy. Hij had zich de volgende dag voor de rechter moeten verantwoorden.

Op 17 april werd in Den Haag Farid Souhali doodgeschoten, de man van wie we lange tijd alleen zijn voornaam mochten weten. 

Op 25 april werden in Zoetermeer vader en zoon René en Reneetje van Doorn doodgeschoten, de tweede resp. derde kamper. 

Op 7 mei werd brandstichter Johan van Boxtel opgewacht in de straat in Eindhoven waar zijn vriendin woont.

Op 28 mei werd kruimelcrimineel Parsa Ebrahim Zadeh Maboud in Rotterdam doodgeschoten toen hij de iftar vierde. Qua uitvoering niet heel goed. Maar dat geldt voor meer moderne liquidaties. 

Op 7 juli werd de Amsterdamse crimineel Jair Jean Wessels op een parkeerplaats te Breukelen doodgeschoten.

Op 22 juli volgde de moord in Rijswijk op Mustafa Ates, de eerste in wat lijkt een Turks conflict te zijn. De tweede was op Zeki Yumuşak, op 27 juli in Rotterdam. Of Ergin Başakçi (28 augustus, ook in Rotterdam) bij dit conflict betrokken was, is echter nog onduidelijk.

Op 22 augustus werd weer een Turk doodgeschoten: Kemal Zengin, nu in de Venlose wijk Blerick. Maar deze zaak staat los van de drie in de vorige regel. Vermoedelijk.

Op 31 augustus werd de zoveelste aanslag op zijn leven Dennis Struijk fataal. De vierde in Brabant (Best).

Op 21 september werd de Belg Stefaan Bogaerts doodgeschoten in zijn auto, die hij net in Spijkenisse had geparkeerd.

Op 28 november werd Timon Badloe voor zijn huis doodgeschoten, kort voordat de verdachten van de daders werden aangehouden...

Op 20 december werden in Rotterdam twee Antillianen doodgeschoten.

Met andere woorden: 8 van de 17 liquidaties vonden in Zuid-Holland plaats. Daarbij vielen 10 doden. Vier liquidaties in Brabant, 1 in Amsterdam en de rest elders.

Let wel: moordatlas beperkt zich tot liquidaties in het criminele milieu. De gehanteerde definitie luidt:

Een geplande moord in verband met andere criminele activiteiten om de eigen positie in de onderwereld te vestigen, bestendigen of verstevigen.

Daarom staat Ali Kaynak er bijvoorbeeld niet bij. De Turk werd in Amsterdam doodgeschoten op een manier die aan een liquidatie in de onderwereld doet denken: twee in het zwart geklede daders die hard wegrenden en de vluchtauto in brand staken.

Maar de politie heeft niet kunnen vaststellen dat Kaynak of de opdrachtgever crimineel actief was dan wel dat eventuele criminele activiteiten de aanleiding vormden. 

En, belangrijker: er is een ander motief mogelijk: in deze zaak is vermoedelijk sprake van een politiek en/of religieus conflict. 

Wie deze zaak een liquidatie in de onderwereld noemt, beschuldigt.

Aan de andere kant: de politie heeft ook niet kunnen vaststellen dat Ergin Başakçi crimineel actief was en toch staat hij op de lijst. Maar het kan dat Başakçi slachtoffer van een persoonsverwisseling is geworden. En dat is Kaynak niet.

Met andere woorden: zekerheid is in deze branche niet te verkrijgen. Er zijn altijd gevallen van twijfel.

In ieder geval is de wijze waarop iemand werd vermoord, van ondergeschikt belang. Slechts een aanwijzing.

In 2014 werd drugshandelaar Ernesto Pistone doodgeschoten. Alles deed een liquidatie vermoeden: de inkomstenbron van het slachtoffer, de wijze waarop hij werd vermoord, zelfs zijn naam... Uiteindelijk bleek dat Toos van haar vriend Ernesto af wilde en het op een liquidatie in de onderwereld wilde laten lijken. 

Zoals de vriendin van drugshandelaar Tommy van den Burg diens dood een jaar later op een liquidatie wilde laten lijken.

Ook al tevergeefs.

Of de Italiaan Saverio Tucci volgens plan is vermoord of spontaan tijdens een ruzie (tussen criminelen), is nog niet duidelijk. Het feit dat het slachtoffer crimineel was, is dus op zich ook niet voldoende.

Met andere woorden: lijstjes als bovenstaande staan niet vast. Alleen wordt vaker geschrapt dan toegevoegd.


 

Bijgewerkt: 28 dec. 2018

Reacties (0)

Log in om te reageren