Overzicht

Gevaarlijk Diemen

Diemen-Noord wordt in de volksmond ook wel Diemen-Moord genoemd, zeker na de liquidatie van Vincent Jalink voor de deur van zijn woning aan de Klipperweg. In deze nieuwbouwwijk (opgeleverd vanaf 1993) werden nu al vier criminelen geliquideerd. En alle vier woonden ze in de wijk.

Bovendien werd er op 5 november 2015 een aanslag gepleegd op de crimineel en buurtbewoner Hendrik Pieter 'Pjotr' R.

Een overzicht.

In december 2012 werd in de Rietzangerstraat drugshandelaar Brian Brisban doodgeschoten. Brisban had net zijn auto geparkeerd voor zijn woning toen een man uit zijn Volvo V70 stapte en om 5.19 uur exact diverse schoten op hem loste. Het slachtoffer (40) stierf in zijn wagen. De moord werd pas uren later ontdekt.

De geboren Amsterdammer Brian Patrick Brisban was een goede bekende van Mink Kok en dus de politie en was kort voor zijn dood betrokken bij de smokkel van drugs via de haven van Antwerpen. In mei 2011 werd hij in Antwerpen aangehouden in verband met de import van 128 kilo cocaïne uit Ecuador, samen met Lucas Boom. De laatste werd in 2015 in Zaandam geliquideerd. De Belgische justitie wist de zaak tegen Brisban evenwel niet rond te krijgen.

Ook werd Brisban in verband gebracht met de verdwijning van drugshandelaar Jan van Zantvoort. Brisban zou de Belgische politie hebben verteld dat Van Zantvoort - hij is spoorloos sinds 9 april 2011 - door de Hells Angels was vermoord omdat 'Jan ... een partij cocaïne niet (zou) hebben uitgehaald' en daarom door ene Peer door zijn hoofd was geschoten. Brisban voegde eraan toe dat ze niet meer naar 'Jantje' hoefden te zoeken, omdat hij nooit meer zou terugkomen.

In de wagen van Brisban vond de politie een briefje met daarop getallen die bedragen kunnen zijn. Erachter staan de 'namen' Hil, Joker en Miss.

*

Plieger (2003)

George Plieger – bijgenaamd George de Lieger (enige humor kan ze in het milieu niet worden ontzegd) – stond met zijn auto op de Ouddiemerlaan te wachten tot de trein voorbij was toen een motor langszij kwam. De bijrijder richtte een vuurwapen op Plieger en schoot. Het 11-jarige dochtertje van Plieger bleef ongedeerd, althans fysiek.

Het slachtoffer (Amsterdam, 22 september 1956) was een bekende van de politie. Hij behoorde onder meer tot de groep rond Mink Kok en werkte verder voor Sam Klepper (geliquideerd in 2000 in Amsterdam-Buitenveldert) en John Mieremet (idem 2005, in Thailand). Zijn naam werd onder meer in verband gebracht met de liquidatie per deurbom van drugshandelaar Jaap van der Heiden (Alkmaar, 10 april 1993).

Opvallend is dat vrijwel iedereen die in de zaak-Van der Heiden een rol speelde inmiddels dood is, allen geliquideerd: Plieger dus, Jan Femer (23 september 2000 te Amsterdam) en Jules Jie (10 oktober 2003 te Amstelveen).

Behalve de man die als opdrachtgever wordt gezien: Mink Kok. Maar die zit inmiddels al weer jaren gevangen in Libanon wegens de handel in drugs.

Toeval of niet, waar of niet: het gerucht gaat dat Pjotr R. op de avond van de moord op Jan Femer bij Femer in de auto zat, maar kort voor de aanslag was uitgestapt.

De moordenaars van Plieger zouden Peter la Serpe en Jesse Remmers zijn, maar beiden werden zelfs niet vervolgd.

*

Mehagnoul (1995)

Vlakbij in de Albert Loethoelistraat werd in 1995 voor zijn huis een voormalig lijfwacht van Klaas Bruinsma geliquideerd, Jean Marcel Menaghoul (30). Mehagnoul had net een gevangenisstraf wegens drugshandel uitgezeten. De liquidatie werd nooit opgelost.

Het slachtoffer werd geboren op 20 mei 1965. Op 19 mei 2004 plaatsten nabestaanden een rouwadvertentie in De Telegraaf. Hij zou de volgende dag jarig zijn geweest (maar 20 mei 2004 was Hemelvaartsdag). Boven zijn advertentie stond die voor een ander slachtoffer van een liquidatie: Willem Endstra, twee dagen eerder op de Apollolaan doodgeschoten.

Volgens onbevestigde berichten zou Mehagnoul – net als George Plieger – voor Sam Klepper en John Mieremet hebben gewerkt en – in tegenstelling tot Plieger – een relatie hebben gehad met een zuster van de vriendin van Mieremet, wat tot spanningen leidde. Maar waarschijnlijker is dat hij werd geliquideerd omdat hij met de politie zou praten.


Bijgewerkt: 6 dec. 2017

Reacties (0)

Log in om te reageren