Drugsdief Wout Sabee doodgeschoten

Datum
vrijdag 24 juni 2016
Adres
Ten Veldestraat
Plaats
De Meern

Het was niet de eerste aanslag op Wout Sabee.

Op 27 juni 2014 werd hij in dezelfde straat - hij woonde er - onder vuur genomen toen hij in zijn Volkswagen Golf reed. 

Voor die aanslag werden Wilco B. en Henry 'Bolle' J. in hoger beroep tot 11,5 resp. 12,5 jaar cel veroordeeld. 

Beiden zaten dus nog vast toen Sabee voor de tweede maal werd beschoten - en nu trefzeker.

Die schoten vielen om 11.40 uur. Sabee was inmiddels 70 jaar oud en daarmee een van de oudste slachtoffers van een liquidatie in de onderwereld.

Getuigen zagen een grijze auto van het type sedan wegrijden, de bijrijder droeg een bivakmuts. 

Hij was de schutter.

Sabee was een bekende van de politie. Hij stond erom bekend drugs die hij in opdracht moest verschepen deels achterover te drukken.

Mogelijk schuilde in dat gedrag het motief van zijn dood.

Hij was na de eerste aanslag op zijn leven nog door collega-crimineel Aziz Anzi gewaarschuwd dat er een tweede aanslag op hem zou worden gepleegd, maar hij weigerde politiebescherming.

De Marokkaan Aziz Anzi werd in 2015 in zijn crèmekleurige Fiat 500 doodgeschoten langs de A12 (maar ook in De Meern). Mogelijk vanwege die waarschuwing.

In oktober 2018 werd drugshandelaar Marcel D. opgepakt voor de moord op Sabee, althans: als opdrachtgever van de moord op Sabee.

Eind mei 2019 viel in Het Parool ook de naam Ridouan Taghi. Kroongetuige Nabil B. zou over acht liquidaties en twee pogingen tot hebben verklaard en volgens hem was Taghi de opdrachtgever van de moord op Sabee, die gestraft moest worden omdat hij 200 kilo drugs had gestolen.

Sabee zelf wees postuum Marcel D. als zijn moordenaar aan. Na de eerste (mislukte) aanslag op zijn leven had hij tegenover justitie verklaringen afgelegd die pas na zijn overlijden mocht worden gelezen - en daarin noemde hij D.

Maar wat is de juridische waarde van die verklaringen? 

Het kon natuurlijk dat D. - hij is zo klein van stuk dat hij Roel van Velzen wordt genoemd - opdracht had gegeven tot die (mislukte) aanslag en dat Sabee dat wist en dat ook aannemelijk kon maken, maar stond daarmee vast dat D. ook verantwoordelijk was voor de tweede, wel succesvolle aanslag?

Rechtspsycholoog Peter van Koppen vond van niet. Volgens hem staan in de verklaringen inconsistenties die maken dat niet alle uitspraken van Sabee in die verklaringen waar kunnen zijn.

Het Openbaar Ministerie vond ze wel en eiste 30 jaar. 

Maar de rechtbank sprak Marcel D. vrij. 

Althans... De rechtbank achtte wel bewezen dat hij leiding had gegeven aan een criminele organisatie en ook dat die organisatie zich bezighield met onder meer liquidaties, maar sprak hem vrij van het geven van de opdracht tot de liquidatie van Wout Sabee. 

Voor andere delicten kreeg hij 16 jaar.  

Het gerechtshof zag Marcel D. daarentegen wel als opdrachtgever van zowel de aanslag als de moord op Sabee.

Pech voor D. was dat de politie inmiddels pgp-telefoons had weten te kraken, en uit de aldus verkregen informatie was de rol van D. duidelijk geworden.

Nu de schutter(s) nog.

Slachtoffers

NaamWout Sabee
Geboren
Overleden24 jun. 2016
 19,2
KNMI De Bilt – 24-06-2016

Labels

Bijgewerkt: 15-03-2024 10:23

Reacties (0)

Log in om te reageren